Tri ključna čovjeka izvršne vlasti u državi

0

 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Sedmi mjesec pandemije, tri prva čovjeka izvršne vlasti u državi – prvi put fizički za istim stolom. Ključna tema – kako pokrenuti novi investicioni ciklus u Bosni i Hercegovini? Pomoći i rasteretiti privredu. Dogovoreno je da će u narednih 15 do 20 dana, pripremiti zajednički pisani plan za period 2020. – 2022. godina. Ide se i u nova zaduženja.

“Mislimo da će Misija MMF-a biti u oktobru u BiH i smatramo da nam je dovoljno poslije toga dva mjeseca da usaglasimo novi aranžman s MMF-om koji je duže vrijeme blokiran. Naravno ta sredstva će služiti kao i sva druga sredstva kako bi se prvo eliminisale posljedice COVID-19, ali i pokrenuli novi investicioni ciklusi”, kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH .

Strani novac, dodaje federalni premijer Fadil Novalić, neophodan je zbog održavanja budžetske ravnoteže. Što bi značilo kaže – da bi domaći novac u tom slučaju bio usmjeren za pomoć privredi. Na brojene kritike javnosti koje su na njegov račun pristizale nakon afere Respirator – Novalić odgovara:

“Percepcija je i takva i takva, međutim, stoji činjenica da smo mi održali i nivo zaposlenosti znatno bolji nego okruženje i pad BDP-a je kod nas, osim Srbije, drugi, znači gotovo drugi u Evropi. To je da kažem pozitivna stvar, podaci ubijaju i o tome ne možemo govoriti. To je jedno. S druge strane dok je Vlada Federacije bila lider u borbi protiv pandemije imali smo potpuno dobre rezultate, samo 39 umrlih u dva i po mjeseca”.

Slijedi li tek najgore? Premijer Republike Srpske Radovan Višković odgovara – da znamo odgovor na takva pitanja, bili bismo svi Nobelovci. Je li prekasno i jesu li ovakvi sastanci trebali biti učestaliji, Višković, podsjećajući javnost na to da su i on i Novalić bolovali od COVID-a, kaže sljedeće:

“I cijelo vrijeme, ako vam sad kažem, a ovdje smo skupa, da smo čak i za vrijeme korone, dok je kolega Novalić bio u bolnici, a ja u apartmanu, čuli se i dogovarali neke stvari. Znači nije samo naš povod danas što smo se sastali da neke stvari rješavamo, nego mi to radimo u hodu i hoću da kažem ovdje, zašto da ne, da imamo izuzetno korektnu saradnju”.

Osnova sastanka je dogovor o zajedničkom nastupu. Pred međunarodnim investitorima. Zašto bi entiteti kandidovali pojedinačno projekte, ako postoje određeni zajednički interesi, poput Koridora Vc, poručuje Višković. Turizam, prijevoznici, izvoznici, aerodromi – kaže premijer Novalić prioritet su za finansijsku pomoć države.