Trgovinski deficit FBiH: Najviše se izvozilo u Njemačku i Hrvatsku

Trgovinski deficit Federacije BiH u oktobru je iznosio 752.513.000 KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57,5 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Izvoz Federacije BiH u oktobru iznosio je oko 1,01 milijardu KM, što je više za 10,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te manje za 9,7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

U istom mjesecu ostvaren je uvoz u vrijednosti od oko 1,77 milijardi KM, što je više za 24,3 posto u odnosu na oktobar lani, te manje za 6,1 posto u odnosu na septembar tekuće godine.

U oktobru najveća vrijednost izvoza od 914.431.000 KM ostvarena je u prerađivačkoj industriji, što iznosi 89,9 odsto ukupnog izvoza, dok je najveća vrijednost u uvozu isto ostvarena u prerađivačkoj industriji, a iznosila je 1.613.596.000 KM, što je 91,2 posto ukupnog uvoza.

Iz Federacije BiH u oktobru najviše se izvozilo u Njemačku, što predstavlja 16,9 posto ukupnog izvoza, zatim u Hrvatsku 13,5 posto, Srbiju 11,3 posto, dok je izvoz u sve ostale zemlje 58,3 posto ukupnog izvoza.

U istom mjesecu najviše se uvozilo iz Italije, 13,1 odsto ukupnog uvoza, zatim iz Njemačke 11,9 posto, Hrvatske 11,6 posto, a iz svih ostalih zemalja 63,4 posto ukupnog uvoza.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nevjerovatno otkriće: Na području Srebrenice otkriveno nalazište zlata

Generalni direktor firme "Drina resurs" iz Srebrenice Aleksandar Mišković...

Već smo osjetili pripremu: Šta će ulazak Hrvatske u Schengen značiti za građane BiH

Pripremu susjedne zemlje za ulazak u Schengen prostor osjetili...

Emotivan trenutak: Dok su Marokanci slavili pobjedu, Hakimi otrčao u zagrljaj majci

Fudbaleri Maroka jučer su savladali favoriziranu Belgiju u okviru...

U Italiji uhapšen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhapsili su...