Tražili 40 vozača, javilo se samo šest: U BiH uskoro neće biti vozača

Vozača autobusa sve je manje u BiH, a prevoznici se nalaze u bezizlaznoj situaciji. Ukoliko vlasti nešto ne poduzmu, neće biti nikog da vozi autobus

BiH se posljednjih godina suočava sa masovnim gubitkom radne snage, koja svoje znanje i vještine, za veću platu, nudi izvan granica Bosne i Hercegovine.

Zeničko preduzeće “Zenicatrans” muku muči sa pronalaskom kadra. Na konkurs raspisan za prijem 40 vozača, javilo se svega šest ljudi. Darmin Terzić, direktor “Zenicatransa”, u kontaktu je s drugim firmama i preduzećima u BiH i ovaj problem imaju svi.

– Vozači autobusa obično imaju položene sve kategorije pa koriste tu činjenicu i masovno odlaze u inostranstvo da voze kamione i šlepere. Manji dio njih ide vani da vozi autobus. Iako dobijaju veću platu, uslovi su bolji ovdje, jer niste odvojeni od porodice i ne provode cijeli život na točkovima, kako je to slučaj tamo – govori on.

Ne krije da su nekad u ovom dugogodišnjem preduzeću postojale liste čekanja za vozače autobusa, a da se posljednjih godina na konkurs javi tek poneki vozač.

– To je dovoljan alarm. Ako se hitno nešto ne preduzme, brzo će doći do kolapsa prevozničkih preduzeća u BiH i neće imati ko voziti autobuse. Moraju se poboljšati uslovi rada, odnosno da plate prate troškove života – ističe on.

Inače, prosječna plata vozača autobusa iznosi oko 1.000 KM, plus topli obrok. Vozači za inostrane linije na taj iznos dobijaju i dnevnicu od 50 KM.

Ipak, vozača autobusa sve je manje u BiH, a prevoznici se nalaze u bezizlaznoj situaciji. Ukoliko sistem ne preduzme nešto, preduzeća će biti primorana staviti ključ u bravu.

Možda vam se svidi

Leave A Reply