5.8 C
Kakanj
Nedjelja, 28 Februara, 2021

Traže novi Kolektivni ugovor: Najmasovniji protest medicinara u HNK-a dosad


Članstva sinidikata zdravstvenih radnika HNK-a i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ponovo su na ulicama Mostara tražili ostvarenje svojih prava, tačnije potpis novog Kolektivnog ugovora, u skladu sa istim koji su ranije potpisali predstavnici Sindikata doktora i stomatologa. Današnji protest bio je najmasovniji otkako traje generalni štrajk medicinara u Hercegovini, a odazvalo mu se nekoliko stotina radnika.

Iz Vlade HNK-a su prije samog protesta poručili da su Goran Opsenica, ministar zdravstva i Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar, potpisali usaglašeni tekst Protokola o vođenju pregovora s ciljem zaključenja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, Dalibor Vuković, kazao je da se radi o najvećem i najjedinstvenijem skupu zdravstvenih radnika ikada na području ovog kantona, na koji su došli i članovi njihovih porodica.

Prema protokolu, pregovarački timovi Vlade i Sindikata obavit će pregovore s ciljem da se u roku od 20 dana, od dana zaključenja protokola, usaglasi tekst Kolektivnog ugovora s ciljem potpisivanja istog.

Najmasovniji protest medicinara u HNK-a dosad – PR / .

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO