Tokom 2016. i 2017.godine Općina Kakanj, u sinergiji sa kakanjskim privrednim subjektima, omogućila da 149 nezaposlenih osoba stekne praktičnu stručnu ospobljenost i prvo radno iskustvo

Iz vlastitih sredstava, pažljivo definisanim podsticajnim programima, Općina Kakanj, kroz kvalitetno partnerstvo sa kakanjskim privrednicima, bilježi rekordne rezultate u segmentu stručnog osposobljavanja mladih nezaposlenih lica sa visokom stručnom spremom i srednjom stručnom spremom.

Tokom 2016. i 2017.godine (aktivnosti se nastavljaju i u 2018.godini) Općina Kakanj je, u sinergiji sa kakanjskim privrednim subjektima, kroz općinske podsticajne programe za prijem lica na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, uspjela stručno osposobiti ukupno 103 lica sa visokom stručnom spremom i 46 lica sa srednjom stručnom spremom.

Priliku da steknu prvo radno iskustvo kako bi postali konkurentniji na tržištu radne snage dobili su brojni mladi nezaposleni pravnici, ekonomisti, inžinjeri, električari, automehaničari, zavarivači, frizeri, mesari, krojači… Brojni mladi Kakanjci i Kakanjke su dobili priliku da kroz šestomjesečni program za srednju stručnu spremnu i dvanaestomjesečni program za visoku stručnu spremu steknu svoje prvo radno iskustvo.

Ilustracije radi, kroz općinski podsticajni program podsticajni program u 2017. godini 11% osoba sa visokom stručnom spremom registrovanih na Birou rada Kakanj angažirano je radi sticanja prvog radnog iskustva.

Općinski podsticajni programi ove vrste se realiziraju na način da se raspisuju javni pozivi poslodavcima i nezaposlenim osobama sa ciljem da poslodavci izraze želju i potrebu za angažiranjem potrebnih zanimanja i profesija. Kroz sistem bodovanja se sačinjava lista nezaposlenih lica koja se angažiraju kod poslodavaca prema njihovom izraženom interesu za određenu stručnu kvalifikaciju. Premda je akcenat na stručnom i praktičnom obrazovanju, dok traje realizacija programa Općina Kakanj obezbjeđuje licima na stručnom osposobljavanju određenu novčanu nadoknadu, a često i sami poslodavci odlučuju da i oni isplaćuju određenu naknadu licima na stručnom osposobljavanju.

U ovu uspješnu kakanjsku privrednu priču aktivno je uključeno i Udruženje poslodavaca općine Kakanj “Centar za podršku biznisu”. Sa ciljem da se još jače intenziviraju aktivnosti na stručnom osposobljavanju nezaposlenih osoba u Kaknju kojima je potrebno prvo radno iskustvo, predstavnik Udruženja će narednih nekoliko dana boraviti u studijskoj posjeti njemačkim privrednim institucijama koje su vodeće u svijetu u pogledu programa stručnog osposobljavanja i obrazovanja u svijetu.

Tokom zvanične studijske posjete, na poziv Saveznog ministarstva vanjskih poslova Njemačke, razgovarat će se sa predstavnicima Saveznog instituta za stručno obrazovanje i osposobljavanje, Centralnom službom za međunarodnu saradnju u oblasti stručnog osposobljavanja, Industrijskom i trgovinskom komorom Berlina, Zanatskom komorom Kelna, Centrom za praktično obrazovanje Ahena, a planirana je i posjeta mješovitim srednjim školama u navedenim gradovima.

Posjeta se realizira u okviru pilot projekta “Dualno obrazovnje u Bosni i Hercegovini”, uz analizu praktične izvodljivosti praktičnog učenja u sistemu dualnog obrazovanja kroz saradnju škola, firmi i lokalne samouprave.

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar