Tišina o likvidaciji Olivera Ivanovića predugo traje

0

Trostrukim paljem svijeća – dva puta u različito vrijeme u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i sinoć u Beogradu – juče je obilježeno hiljadu dana od ubistva Olivera Ivanovića, predsjednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija pravda“.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. ispred sjedišta SDP, sa šest hitaca iz „duge devetke“ – pištolja marke „zastava M70A“, kako je utvrđeno obdukcijom.

Dva dana kasnije, na prijedlog predsjednika Srbije i uz saglasnost porodice, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. Ni hiljadu dana poslije njegove likvidacije njeni izvršioci i nalogodavci nisu otkriveni.

Na insistiranje EU i SAD, a uz saglasnost zvaničnog Beograda, istragu i sudski proces vode institucije samoproglašene kosovske države.

Kosovski Apelacioni sud 25. septembra vratio je predmet o Ivanovićevom ubistvu na početak, a Specijalno tužilaštvo Kosova, kako navode Danasovi izvori, nije ispoštovalo zakonski tok od tri dana za podizanje nove optužnice.

GI „Srbija, demokratija, pravda“ juče pre podne paljem sveća ispred sedišta SDP obeležila je hiljaditi dan od Ivanovićevog ubistva.

Ksenija Božović, potpredsednik Inicijative, izjavila je za naš list da je SDP ponovila poziv „svim predstavnicima kosovskih i međunarodnih institucija da shvate ozbiljnost problema jer su se pokazale tačnim ocene Ivanovićevih saradnika da je reč o dobro organizovanom političkom ubistvu, čije se ubice i nalogodavci moraju otkriti i privesti pravdi“.

U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista ispred sedišta SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice, na mestu na kome je Ivanović ubijen, očekivalo se još jedno paljenje sveća na koje je pozvao Marko Jakšić, bivši član SDP.

Jakšić je istupio iz Inicijative u septembru 2019, kad je Ksenija Božović odlučila da ova politička organizaciju na poslednje kosovske izbore izađe zajedno sa Srpskom listom.

– Nadam se da će nam se pridružiti svi Oliverovi prijatelji, poznanici, poštovaoci njegove političke zaostavštine, ali i svi drugi ljudi dobre volje iz ovog grada i okoline kojima on nedostaje i koji smatraju da je gromoglasna tišina u vezi sa njegovom likvidacijom nedopustiva. Tišina predugo traje, ali i ona jednom mora da progovori – poručio je Marko Jakšić uoči sinoćnjeg okupljanja, prenosi portal kossev.info.

Sat posle drugog paljenja sveća u Mitrovici, sinoć pred beogradskom crkvom svetog Marka na paljenje „Hiljadu sveća za Olivera Ivanovića“ pozvala je i Udružena opozicija Srbije, koja je ranije ukazivala da „niko nije osuđen za ovaj politički atentat, dok se neki od osumnjičenih slobodno šetaju Beogradom i visoko su u vrhu režima“.