17.7 C
Kakanj
Srijeda, 4 Avgusta, 2021

Tišina, cvijeće, suze i bol na komemoraciji poginulim rudarima (FOTO)

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Prigodnim komemorativnim skupom u dvorani Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, uz prisusutvo članova porodica i brojnih sugrađana, zaposlenici Rudnika mrkog uglja Zenica su se oprostili od pet radnih kolega, koji su 4. septembra izgubili živote u teškoj rudarskoj nesreći u jami Rudnika Raspotočje.

Prisutnima se obratio direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Esad Čivić, istakavši da će rudarska solidarnost pokazati i u ovom slučaju svoje stalno lice prema onima koji su ostali iza ovih rudara.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč kazao je da velika tuga vlada u ovom kolektivu.

“Okupili smo se ovdje da ispratimo naše prijatelje, radne kolege i heroje na bolji svijet. Bili su naši heroji, a sada iza njih je ostala velika tuga”, istakao je Oruč.

[doptg id=64]

Tugu na licu nije krio ni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica.

“Rudarska nesreća u jami Raspotočje velika je tragedija za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ova nesreća je još jedan podsjetnik o tome koliko je rudarski posao težak i opasan”, rekao je Grabovica.

Među prisutnima, pored članova porodice i prijatelja, bio je i načelnik općine Zenica Husejin Smajlović, Premijer FBiH Nermin Nikšić, te čelni ljudi Nogometnog saveza BiH predvođeni predsjednikom Elvedinom Begićem i selektorom Safetom Sušićem.

Podsjetimo, u 14:00 sati, na platou Parka Kamberovića polje, bit će klanjana zajednička dženaza, koju će predvoditi reisu-l-ulema IZ u BiH Husein Kavazović, a ukopi nastradalih rudara obavit će se na mjesnim mezarjima u naseljima Vrselje, Poratje i Ponirak, te na gradskom groblju Prašnice.

 

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO