Tipovi glavobolje: Mjesto gdje vas boli otkriva i rješenje problema

Ponekad nije teško pogoditi zašto se glavobolja pojavila, npr, pijanstvo ili neispavanost.

Zavisi gdje i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Munjevita glavobolja se pojavljuje kao “iz vedra neba”, a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog žile koja je eksplodirala u mozgu što je opasno po život.

Ako se glavobolja pojavljuje rano ujutru to svakako treba provjeriti kod doktora jer može da pokaže kako se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom pritisku.

Takođe, po savjet ljekara treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, probave ili raspoloženja kao i ako se pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu, piše Diply.

Glavobolje se razlikuju i po mjestu bola, ovo su najčešće:

1. Javlja se u jednoj polovni glave – radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućoj boli umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina kao i preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma i mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu neko steže obručem – radi se o tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta boli, a u glavi je osjećaj kao da je neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak… – radi se o Klaster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dvije nedjelje do mjesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu proći i godine. U vrijeme trajanja bol se javlja svakoga dana i to u isto doba dana ili noći i traju, otprilike, između pola sata i tri sata.  Oni koji pate od ovog oblika primjetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom koji moraju mirovati. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica zapuši ili curi nos, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.

4. Bol u čelu – u ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. Na zadnjem dijelu glave (kod vrata) i na tjemenu – ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primjer, može se pojaviti kod dugog sjedenja. Protegnite se malo, udahnite svjež vazduh…

6. Bol na sljepoočnicama – pojavljuje se ako neko ima poremećaj zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji. Osim bola u sljepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i “klik” kad se čeljust pomjera. Dobro je posjetiti doktora.

Vođenje dnevnika glavobolje

Stručnjaci kažu kako je dobro voditi dnevnik glavobolje, npr, koliko često se pojavljuje, u koje vrijeme, gdje boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana, piće su prethodile glavobolji itd. Na osnovu tih bilješki kasnije je doktoru lakše  da da dijagnozu.

Glavobolja se javlja i kod dehidracije pa pazite da tokom dana pijete dovoljno vode. (Vijesti.ba)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar