Tihić nezadovoljan kandidatskim listama još nije stavio potpis, traži korekcije!

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić nije još potpisao kandidatske liste te stranke za opće izbore, jer je nezadovoljan njihovim sadržajem, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP). Izvori naše agencije poručuju da su predsjedniku „podvaljene“ liste sa kojima on nije saglasan, sa očekivanjem da se, zbog svog zdravstvenog stanja „on u to neće miješati“.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i aktuelno rukovodstvo, među kojima su Asim Sarajlić, šef izbornog štaba i sekretar Amir Zukić, kandidatske su liste usvojili već tokom sedmice i u petak ih dostavili Tihiću na potpis.

Međutim, kako saznajemo iz izvora bliskih Tihiću, on ih je proučio i zamjerio na rasporedu i poziciji nekih kandidata, te izostavljanju drugih. Tihić je posebno nezadovoljan što su stranke izgubile multietničnost, posebno na federalnom i državnom nivou.

Kako primjer, Tihić je naveo poziciju Josipa Jurišića, uglednog ljekara i bivšeg dogradonačelnika Sarajeva, koji je spušten na nivo Federacije, a prema Tihićevom mišljenju trebao je ići za državni Parlament.  

Tihićeva reakcija je, kako saznajemo, izazavala paniku u Centrali SDA gdje se već duže vrijeme ponašaju kao da SDA nema predsjednika, te su pokrenute užurbane konsultacije. Navodno, Izetbegović je tražio hitan sastanak sa Tihićem u pokušaju da se izgladi situacija, obzirom da već sutra popodne ističe rok za predaju kandidatskih listi. Ali, nije poznati da li je Tihić na to pristao.

Istovremeno, Izetbegović sa Sarajlićem i Zukićem priprema i „plan B“, ukoliko ne bude dogovora sa Tihićem, no detalji tog plana nisu poznati, ali bi oni zasigurno uključivali pokušaj predaje listi bez potpisa predsjednika ili neku vrstu punomoći. 

No, to bi, u svakom slučaju, bio prevelik skandal za SDA kojoj unutrašnji sukobi već sad nanose štetu, prenosi NAP.  

Možda vam se svidi

Comments are closed.