Teška situacija u Sloveniji, Zagrebu i Sarajevu

0

Rekordan broj po broju zaraženih prijavio glavni grad Hrvatske, Slovenija sve bliže crvenoj zoni.
 
Uprkos novim mjerama uvedenim u petak, u Sloveniji je epidemiološko stanje sa COVID-19 sve ozbiljnije jer se po drugi dan zaredom bilježi više od 300 novih zaraza korona virusom, prenosi agencija Hina.
U posljednja 24 sata u Sloveniji su potvrđene 362 zaraze virusom, što je malo manje od jučerašnjih rekordnih 387, rekao je jutros za slovensku televiziju Jelko kacin, glasnogovornik Vlade.
Od danas je u Sloveniji na snazi odluka Vlade o zabrani okupljanja više od deset ljudi u javnim i privatnim prostorijama. Trgovine, javni uredi, pošte i slične ustanove moraju osigurati da u isto vrijeme u njima ne bude više od jedne osobe na 20 kvadratnih metara, uvedena su ograničenja za poslovanje lokala i gostionica koji će goste moći posluživati samo za stolovima, uz potreban razmak, dok su zabranjeni prijemi na kojima se poslužuje jelo i piće.
Kako je u četvrtak navečer za Slovensku televiziju izjavio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, ako idućih dana te mjere ne budu dale željeni rezultat i broj novozaraženih na padne, onda će Vlada razmisliti i o strožijim mjerama i preporukama.
Janša je početkom sedmice na konferenciji za novinare pozvao građane na odgovornost i solidarnost kroz strogo pridržavanje epidemioloških pravila, rekavši da će to biti svojevrsni društveni test, a da bi Slovenija u slučaju dramatičnog pogoršanje situacije i ulaska u tzv. crvenu zonu riskirala zatvaranje u općinske ili regionalne granice, sa svim društvenim i ekonomskim posljedicama, što treba izbjeći.
Zagreb danas ima čak 161 novi slučaj zaraze korona virusom, izjavio je u petak direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Å tampar’ Zvonimir Å ostar u emisiji “U mreži prvog” Hrvatskog radija, prenosi agencija Hina.
„Opet ruÅ¡imo neslavne rekorde, danas je čak 161 novooboljeli, ako se nastavi ovaj trend drugog izlaza neće biti – morat ćemo se uozbiljiti“, rekao je Å ostar.
Na pitanje kako će biti organiziran gradski prijevoz na blagdan Svih svetih kazao je da će o tome na Stožeru još biti riječi.
„Predlažemo da se ograniči broj ulazaka u autobuse, da se poveća broj autobusa, da se osigura dovoljan broj djelatnika ZET-a i gradskog poglavarstva, dakle redarstva kako bi se poštovao razmak te da se prepolovi najmanje broj onih koji se prevoze u autobusima. Mislim da će biti malo duža čekanja ali zdravlje je ispred svega“, istakao je on.
Bosanskohercegovački mediji jutros su objavili kako je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) potvrdio 99 novih slučajeva oboljenja od COVID-19, od 298 testiranih uzoraka. Dvije osobe su preminule od ove bolesti, za Radio Sarajevo je potvrdila generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.
„Posljednja 24 sata u Sarajevu su drugi najteži dan po broju oboljelih u glavnom gradu BiH, od početka pandemije korona virusa“, istakla je ona.
„Očigledno je da se situacija pogoršava. Provodimo više vremena u zatvorenim prostorima. Potrebno je poštovati propisane epidemiološke mjere: fizička distanca, obavezno nošenje zaštitinih maski, pranje ruku i prirodno provjetravanje prostora.“
Jučer je u Bosni i Hercegovini korona virusom zaraženo 453 osoba. Zabilježeno je i pet smrtnih slučajeva.
BALKANS ALJAZEERA