Tajni zatvori CIA-e: ECHR osudio Poljsku za saučesništvo

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) osudio je u četvrtak Poljsku za “saučesništvo” u realizciji programa tajnih zatvora CIA-e za navodne teroriste.

Varšava je osuđena zbog svoje uloge u mučenjima koje su na njenom teritoriju podnijeli jedan Palestinac i jedan Saudijac 2002.-2003., dok nisu prebačeni u američku bazu Gvantanamo na Kubi gdje su još zatvoreni.

“Poljska je sarađivala u pripremi i provođenju operacija tajnih zatvaranja i saslušavanja koje je izvela CIA na njenom teritoriju i morala je znati da ih je, dozvolivši CIA-i da drži takve osobe na njenom teritoriju, izložila ozbiljnoj opasnosti da se s njima postupa suprotno evropskoj konvenciji o ljudskim pravima”, presudili su evropski suci jednoglasno.

Sudu u Strasbourgu su se obratili advokati 43-godišnjeg Palestinca Abu Zubajde i 49-godišnjeg Saudijca Abd al-Rahima al-Naširija. Oni su se žalili što su vlasti u Varšavi dozvolile CIA-i da ih drži nekoliko mjeseci u 2002.-2003. godini u Poljskoj, gdje su mučeni, naročito tehnikom “simulacije utapanja”.

ECHR je naredio Poljskoj da plati 100.000 eura svakom od dvojice podnosilaca tužbe na ime moralne odštete.

(fena)

Možda vam se svidi

Comments are closed.