Ta divna ljekovita biljka majčina dušica


Majčina dušica smatra se jednim od najboljih, najjeftinijih i svima dostupnih prirodnih lijekova, barem kada je riječ o ženskim bolestima. Primjena majčine dušice seže još u daleku prošlost.

- Marketing -

Stari Grci su uljem majčine dušice masirali tijelo nakon kupanja. Rimski vojnici su majčinu dušicu koristili kao dodatak vodi za kupanje jer su smatrali kako ih majčina dušica jača. Starim Egipćanima je majčina dušica služila kao dodatak smolama koje su se koristile za balzamiranje.

Majčina dušica uglavnom se koristi za liječenje glavobolje i migrene, dezinfekciju sluznice usta i ždrijela, liječenje upale desni, otklanjanje neugodnog zadaha, liječenje kašlja, upale grla te prehlade i gripe, liječenje bronhitisa, astme i upale pluća, liječenje anemije i jačanje imuniteta, poboljšanje cirkulacije,
ublažavanje grčeva i bolova u crijevima, suzbijanje nadutosti, zaustavljanje proljeva.

Majčina dušica potiče apetit i poboljšava probavu, smanjuje menstrualne grčeve i bolove. Ublažava bolove u mišićima, liječenje kožnih bolesti, liječenje gljivica na nogama.

Majčina dušica je biljka s jakim antiseptičkim, antibakterijskim i antifungalnim svojstvima.

Čaj od majčine dušice (priprema)

Jednu kašiku čaja na tri-četiri decilitra ključale vode, ostaviti poklopljeno 10—15 minuta. Zatim ocijediti, po želji zasladiti (bolje medom), dodati malo soka od limuna i piti gutljajima preko dana.

Biljni jastučići od majčine dušice

Ako imamo želučane i menstrualne probleme i bolove, preporučljivo je da napravite jastučiće od majčine dušice. Mogu se staviti stabljike i cvjetovi, ugrijati prija spavanja i staviti na stomak ili želudac. Oni čak pomažu i kod reume.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano