Svjetski dan učitelja: Ne poštuje nas vlast, nerazumni su roditelji koji djecu drže pod staklenim zvonom

Popularno

Povezano

Danas se obilježava Svjetski dan učitelja.

Dan kada se pokaže koliko se cijeni rad koji je važan za ukupan razvoj društva, učitelja i nastavnika cijeni.

- Marketing -

Uvođenje obilježavanja Svjetskog dana učitelja daje podršku nastavnicima u obavljanju odgovorne zadaće, izvodi ih iz anonimnosti kako bi se istakla važnost profesije i obrazovanja koje ovisi upravo od njih.

BROJNI PROBLEMI U RADU

Svjetski dan učitelja proglašen je od strane UNESCO-a 1994. godine kao spomen na 5. oktobar 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Danas se obilježava u više od 100 zemalja svijeta.

Učiteljice i učitelji danas suočeni su sa brojnim izazovima i društvenim promjenama. Poseban izazov bila je „online nastava“ u pandemijskoj 2020. godini, gdje su u cijelosti morali promijeniti svoj pristup učenja te s nastave uživo prebaciti se na online platforme.

Međutim, sa brojnim drugim problemima se suočavaju prosvjetni radnici u Bosni i Hercegovini koji u javnosti i nisu vidljivi.

Nermina Smajić, učiteljica u Osnovnoj školi „Mehurići“ u Travniku, ove godine puni 26. godina rada u ovoj školi.

Sada radim u kombinovanom odjeljenju drugog i četvrtog razreda. Moj rad sa učenicima je počeo odmah poslije završetka rata u BiH. Od tada pa do danas sve sve puno promijenilo – kaže Smajić.

Nakon rata nastavnici i učenici nisu imali sve udžbenike

U to vrijeme učenici i nastavnici nisu imali ni sve udžbenike, a kamoli dodatna sredstva za rad. Nedostatak učila i pomagala nadoknvađivao se željom za učenjem i sticanjem novih znanja.

  • Danas učenici na TV imaju mnoštvo obrazovnih emisija, internet sa jako jednostavnim pristupom informacijama, ali nedostaje želja za znanjem. Sada se javlja i dodatni problem sa roditeljima koji svoju djecu “drže pod staklenim zvonom” i ne shvataju da djeca treba da steknu svoja iskustva kako bi se nosili sa problemima sutrašnjeg života, kaže nam.

Najljepši osjećaj za Nerminu, u početku radnog iskustva, bilo je kada osjeti zadovoljstvo djeteta što je nešto naučilo, njegov veseli osmjeh i tapšanje rukama savladanim zadatkom.

  • Dugi niz godina se škole zanemaruju, bar u našem kantonu (op.a. Srednjobosanski kanton). Još uvijek radim sa kredom i tablom kao jedinom opremom u školi. Često se kaže da roditelji ne poštuju učitelje, ali ja tako ne mislim. Veće nepoštovanje i podcjenjivanje učitelji trpe od strane vladajućih struktura kojima smo mi samo trošak u budžetu, kazala je Smajić za Hayat.ba.

“Za pet godina se vidim u drugoj državi”

Eldina Smolo, učiteljica u Osnovnoj školi „Omer Mušić“ Brežani kod Kaknja, vodi prvi razred. Ona smatra da prava učiteljica nije samo predavač i „namicatelj znanja“ već i prijatelj, neko od koga uvijek možeš potražiti savjet.

  • Smatram da je iskreni učitelj mnogo više od dnevnika, ocjena, potpisa na diplomi. Za vrijeme studiranja, pogledi naškolu su bili dosta drugačiji. Kao student sam imala dosta drugačiju predstavu o školi, gledali smo školu kao mjesto gdje je sve savršeno, međutim, kada sagledate realnost, stvari su dosta drugačije – kaže Smolo za Hayat.ba.

Puno toga se promijenilo. Osim načina rada u školama, sistema u školi, i dolazak novih generacija, sve je to na neki način uticalo da se mišljenje tokom studiranja i sada kada već radim u školi promijeni.

  • Kada ste student, jedva čekate da završite sudije, kako bih radili svoj posao. Posao učitelja je prvenstveno plemenit i lijep posao, i ja bih rekla jedno od najljepših zanimanja. Onaj ko voli ovaj posao, istinski i sa velikom ljubavlju ga obavlja. Međutim, kada završite studije, tek tada shvatite da stvari nisu onakve kakvim ste ih smatrali dok ste studirali. Nakon završetka studija, obavezni ste odraditi priravnički rad, kao učiteljica pripravnica, što posebno predstavlja poteškoće. S obzirom da pojedine škole, “ne trebaju pripravnika”, ili jednostavno učiteljice ne žele da sarađuju sa pripravnikom, što posebno otežava rad, kaže.

Najdraži dio nastavnog procesa joj je svakako rad sa djecom, učenje i podučavanje djece. Kroz ovaj posao kaže da je upoznala divnih kolega i kolegica zbog čega nosi samo lijepe uspomene.

  • Mišljenja sam da društvo nije dovoljno svjesno uloge učitelja u odgoju i obrazovanju djece. A treba svakako istaći, da je učitelj ključ svakog uspjeha u obrazovanju. Citirala bih Sidney Hooka koji kaže: “Svako ko se sjeća vlastitog obrazovanja, sjeća se učitelja, a ne metoda i tehnika. Učitelj je srce obrazovnog sistema“, govori nam.

Ipak, za pet godina sebe vidi u drugoj državi, ne u Bosni i Hercegovinu. Razlog je kako navodi trenutna situacija u Bosni i Hercegovini prema kojoj za nekoliko godina će škole ostati bez djece.

Evo već sada vidimo da iz godine u godinu sve manje broj djece se upisuje u školi. Naravno, to je poražavajuće kako za državu tako i za nas učitelje, koji ovdje nećemo moći ostvariti uslove za život rad, razočarana je Smolo.

Poparić: Uvijek je obostrana ljubav prisutna između učitelja i učenika

Ajdin Poparić radi četiri godine također u Osnovnoj školi „Mehurići“ u Travniku, gdje je bilo njegovo prvo iskustvo. Trenutno uči učenike trećeg razreda.

Prisjećajući se svog prvog radnog iskustva u ovoj školi kaže da je u početku dobio kombinovano odjeljenje 3. i 5. razred gdje je došao kao zamjena učiteljici koja je otišla na bolovanja.

Kako je učiteljica bila mnogo starija po radnom stažu, u učionicu kao mlad je ušao sa zbunjenim i poprilično začuđenim pogledima učenika.

  • Kako su dani prolazili i kako smo se bolje upoznavali, već im je postajalo svejedno što im je učitelj mlađi u odnosu na prethodnu učiteljicu. Također, mislim da nema mnogo razlike kod djece kada su u pitanju mlađi učitelji u odnosu na starije jer je ipak učitelj, učitelj, bio mlađi ili stariji, ističe Poparić za Hayat.ba.

Uvijek se govori da je ljubav između učitelja ili učiteljice i učenika jako velika, međutim da to zaista jeste pokazuje i primjer iz prakse.

  • Uvijek je obostrana ljubav prisutna između učitelja i učenika. Učenici jednako vole učitelja kao što i učitelj voli s učenike. Najbolja ljubav učitelja prema učenicima iskazuje se kroz posao učitelja gdje učitelj na što bolji i kvalitetniji način nastoji da svoje učenike u najboljem što može odgoji i obrazuje. A, kada smo kod anegdota koje pokazuju ljubav učenika prema učitelju, kroz svoje dosadašnje iskustvo , najviše što mi je zapalo za oko jeste anegdota koja se desila na kraju prošle školske godine gdje je jedna učenica koju ja učim plakala, iz razloga što preko raspusta neće imati mogućnost svaki dan da viđa učitelja – priča nam Ajdin.

Kao mlad prosvjetni radnik Ajdin, a u cilju što kvalitetnije nastave, kazao je da smatra potrebnom korekciju ili izmjenu postojećih Nastavnih planova i programa jer trenutni nisu odgovarajući za današnje potrebe i interese učenika.

Također, navodi rad na poboljšanju kvalitete odgoja i obrazovanja baziranog na savremenim ishodima učenja, rad na stručnom usavršavanju učitlja i nastavnika u skladu sa savremenim standardima koje sa sobom nosi odgojno-obrazovni proces i opremanje škola po najsavremenijim tehničko- tehnološkim standardima.

- Marketing -

Najnovije