Svjetski dan dostojanstvenog rada: Bh. radnici između života i preživljavanja

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) su povodom 7. oktobra, Svjetskog dana dostojanstvenog rada pozvali poslodavce da dio svog bogatstva podijele sa onima koji su im pomogli da ga ostvare.

Međunarodna konferencija sindikata od 2008. godine obilježava 7. oktobar kao Svjetski dan dostojanstvenog rada.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Cilj je podsjetiti na ljudsko pravo na rad te dobre uslove rada, kao i na dovoljna primanja za osnovne socijalne i porodične potrebe radnika, što se prvenstveno postiže visinama plata dostatnim za život.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH podsjećaju da cijene enrgenata, hrane i drugih osnovnih potrepština rastu “do nivoa koji desetine hiljada radnika i radnica šalje u siromaštvo, dok vlada i pojedini poslodavci govore da povećanje plata koje bi im omogućilo da izdrže inflaciju nije prihvatljivo”.

Ističu kako je neprihvatljiva represija koja vlada nad platama, te da kolektivno pregovaranje mora biti usmjereno ka zajedničkom prosperitetu.

“Ovog 7. oktobra, na Svjetski dan dostojanstvenog rada pozivamo poslodavce da dio svog bogatstva podijele s onima koji su im pomogli da ga ostvare. Takođe, pozivamo Vladu FBiH da počne raditi u interesu radnika, radnica i građana općenito, a ne u interesu vlasnika kapitala”, navedeno je u saopćenju SSS BiH.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Podsjećamo da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio Nacrt zakona o minimalnoj plati koji za 2023. godinu previđa povećanje minimalne plate radnicima u ovom bh. entietu na 1.000 KM.

Sindikati i Vlada FBiH u saradnji sa partnerima, imaju različite prijedloge rješavanja problematike povećanja minimalne plate radnika.

Vlada Federacije BiH usvojila je Uredbu o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena kojom su poslodavci za isplatu takvih sredstava oslobođeni plaćanja poreza, no za sada nije poznato koliko kompanija je iskoristilo taj mehanizam pomoći radnicima.

Vlada Republike Srpske ove godine je uprkos nemogućnosti postizanja dogovora socijalnih partnera u Ekonomsko-socijalnom vijeću tog entiteta povećala iznos minimalne plate na 650 KM.

U BiH, radnici koji primaju minimalnu platu i dalje čekaju na povećanje primanja koja će barem malo olakšati inflatorna kretanja na tržištu budući da sindikalna potrošačka korpa, prema posljednjim dostupnim podacima iznosi 2.900 KM.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...