Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a – 1. decembar

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se svake godine 1. decembra. Organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH danas će raditi na podizanju svijesti građana o načinima prenošenja i prevencije HIV/AIDS-a, ali i ostalih spolno prenosivih bolesti.

Pored distribucije edukativnog materijala i crvenih mašnica-simbola borbe protiv HIV/AIDS-a, danas će za učenike srednjih škola na području svojih općina edukacije na ovu temu provesti organizacije Crvenog križa općina Centar, Maglaj, Ilidža, Gradačac, Kupres, Stari grad Sarajevo, te Novi Grad Sarajevo.

Crveni križ FBiH poziva sve građane da ponesu crvenu mašnicu i na taj način simbolično podrže borbu protiv HIV/AIDS-a.CKFBiH već tradicionalno tretira pitanje prevencije HIV/AIDS-a i spolno prenosivih bolesti, te u saradnji sa ostalim institucijama i organizacijama koje se bave tom tematikom, organizira različite edukativne aktivnosti.Ovogodišnja globalna poruka Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a glasi: Okončajmo izolaciju, okončajmo stigmatizaciju, okončajmo prenošenje HIV-a.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, virusom HIV-a zaraženo je oko 36,7 miliona ljudi, a u 2016. godini registrovano je 1,8 miliona novoinficiranih. U posljednjih pet godina u Federaciji BiH prosječno se registrira 15 novih slučajeva infekcije HIV-om, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar