― Marketing ―

Svjetska nestašica suncokretovog ulja

- Marketing -

Sukob u Ukrajini izazvao je deficit suncokretovog ulja na svjetskom tržištu.

Obustavljena je prerada suncokretovog sjemena, ali i izvoz, što utiče na obim isporuke. Kako je nedavno objavio portal Agroklub, ta zemlja je, inače, veliki proizvođač ulja i zajedno s Rusijom pokriva oko 80 posto globalnog tržišta.

Mađarska je još ranije zabranila izvoz sjemena suncokreta, dok je Vlada Sjeverne Makedonije, u sklopu mjera za zaštitu standarda stanovništva, takođe obustavila plasman ulja na druga tržišta.

- Marketing -

Inače, svjetski mediji prenose da je stopiranje izvoza iz crnomorskih luka dovelo do smanjenja njegove upotrebe i povećanja potražnje za drugim biljnim uljima (repičinim, sojinim, palminim i kukuruznim). Međutim, zamjena će biti upitna zbog ograničene ponude, navodi “Oilworld”.

EU je uvezla 1,52 miliona tona ukrajinskog suncokretovog ulja u periodu oktobar–decembar 2021. To je manje u odnosu na 2,16 miliona tona u istom periodu 2020. godine. Međutim, ono je činilo 86 posto ukupne isporuke te robe u EU.

Globalno tržište ne može da nadomjesti ovaj gubitak od 1,2 do 1,3 miliona tona mjesečno bez znatnog smanjenja potrošnje ulja i masti. Sankcije Rusiji su dodatno doprinijele vrtoglavom rastu cijena sačme od uljane repice u Evropi.

Rusija je do sada činila više od trećine uvoza te stočne hrane u EU. Portal prenosi da je Argentina u EU izvezla samo 10.000 tona suncokretovog ulja. U toj zemlji je 2. marta krenula žetva i požnjeveno je oko 1,64 miliona tona sjemena na 30 posto zasijanih površina.

Iako je cijena argentinskog suncokretovog ulja porasla, u prvoj nedjelji marta, njihova je ponuda ograničena, a izvoz može da dostigne u najboljem slučaju 0,8 miliona tona u periodu januar–septembar 2022, što je povećanje od 0,1 milion tona u odnosu na isti period prethodne godine.

- Marketing -