20.7 C
Kakanj
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Svjedok Dženan Salčin o proširenoj sjednici Vlade: “Izetbegović je rekla da odmah može kupiti respiratore, da ima spremno sve za 30 do 50 respiratora”Danas je, saslušanjem jednog svjedoka, počelo izvođenje dokaza Tužilaštva BiH u predmetu Respiratori. Saslušan je svjedok Dženan Salčin, koji je u martu 2020. godine još uvijek bio vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke, a sada je trenutno nezaposlen.

On je, između ostalog, svjedočio i o proširenoj sjednici Vlade FBiH održanoj 16.03.2020. godine, na kojoj je ukazao na to da nema potrebe za izmjenu Zakona o javnim nabavkama, kako su mnogi predlagali tad, jer je to bespotrebno i dovelo bi do anarhije.

Ukazao je da i postojeći Zakon zbog hitnosti i okolnosti tad postojeće situacije sa koronavirusom dozvoljava nabavku potrebnih medicinskih sredstava, “ako je potrebno i za sat i za dan“.

– Mi smo saznali nekoliko dana ranije za tu sjednicu. Dobili smo informaciju da se planira suspenzija zakona o javnim nabavkama, što bi značilo totalnu anarhiju” – kazao Salčin odgovarajući na pitanje čega se sjeća sa proširene sjednice Vlade FBiH?

Šta to znači, ko vas je obavijestio?

– Više je izbora bilo, neko me iz kabineta ministrice Edite Đapo nazvo i pitao šta mislim. Rekao sam da nema potrebe da se mijenja, pa su mi rekli da je Srbija mijenjala, ja sam rekao da Srbija nije imala to u zakonu što mi imamo. Ja sam kolega u Agenciji rekao da ne smijemo to gledati sa strane već da moramo nešto uzeti. Nije tačno da je zakon bilo koga sprečavao da išta nabavi. Ja sam lično nazvao kabinet Novalića i čuli smo se telefonom. Rekao sam da bi rado došao na sjednicu da pojasnim da nema potrebe da se mijenja zakon. I tad sam se pojavio na tom sastanku.

Koga ste zatekli u toj sali?

– Bilo je jako puno ljudi. U liftu sam se sreo s Jelkom Miličević, Martićem, bili su premijer, ministar Čampara… Preko puta mene su bili direktori kliničkih centara, Jusufović, Izetbegović, Kvesić”.

Jeste li s njima ranije razgovarali, neformalno?

– Gospodin Jusufović je rekao da je njemu to sve mutno, Kvesić je rekao da zna šta treba, gospođa Izetbegovć je rekla da odmah može nabaviti respiratore, Čampara je govorio da treba nabaviti opremu…Intencija Vlade je bila da suspenduje zakon, da se ne koristi za medicinsku opremu. Ja sam rekao da je teško napraviti izuzeće, jer ne znamo šta će nam sutra trebati. Neko je čak spominjao šatore… Ja sam rekao kakve veze sad šator ima sa medicinskim lijekovima. Meni su rekli da ću ja biti kriv i odgovoran”.

Ko vam kaže?

– Direktori kliničkih centara. I Jašarspahić je shvatio da ne moramo ići u izmjenu zakona. Moj dojam je bio da klinički centri nisu imali ni osnovne stvari. Rekli su da nemaju ništa. Sebija Izetbegović je rekla da odmah može kupiti respiratore, da ima spremno sve za 30 do 50 respiratora. Rekao sam joj da nema smetnji”, piše “Avaz”.

Ko vam je rekao da ćete vi biti krivi?

– Rekla mi je direktno gospođa Izetbegović.

Nastavak glavnog pretresa je zakazan za 24.03. u 9 sati, a najavljena su i nova dva svjedoka.

Odbrana svih optuženih je zatražila da im se najavi unaprijed 10 svjedoka kako bi se stigli pripremiti, međutim Tužilaštvo to za sad nije smatralo neophodnim.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO