― Marketing ―

Svima nam treba: Njemački koncept življenja osvaja svijet

- Marketing -

Znate li šta su njemački standard “Passivhaus” i ekološki domovi u Velikoj Britaniji koji su trenutno najtraženiji?

U Njemačkoj je standard Passivhaus donijet odavno. Šta su preduslovi za pasivnu kuću? Dobra izolacija, zaptivenost otvora, nema hladnih mostova, povoljna orijentacija kuće, rekuperator toplote. Ukoliko se primjene svi gore navedeni preduslovi, smanjenje potrošnje energije može biti smanjeno i za 90%. Ekološki domovi postaju najtraženije nekretnine u Britaniji. S obzirom na ovakav trend, u skorijem planu je do 30.000 projekata karbon-neutralnih domova u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Jedna karbon-neutralna zajednica od šezdeset domova već se nalazi u Lidsu. Umjesto parking mjesta pored kuća, žardinjere za cvijeće i povrće ograđuju plac od ulica koje su zabranjene za automobile, a ekološki kvart se nalazi neposredno uz rijeku i na nekoliko minuta hoda od centra grada. Dakle, dobra lokacija, a kompletan zeleni ugođaj.

- Marketing -

Ovi prefabrikovani stambeni objekti izgrađeni su od drvenih panela, ispunjenih izolacijom od drvenih vlakana, sa trostruko zastakljenim prozorima, a svaki objekat ima i integrisane solarne panele na krovu. Svaki od objekata u nizu montiran je na lokaciji za manje od sedmicu dana. S obzirom na to da ovi objekti troše deset puta manje energije od konvencionalnih objekata, njihova potreba za grijanjem je toliko mala da uspijevaju da stvore višak električne energije koja se koristi za punjenje električnih automobila.

Planira se da u budućnosti u neposrednom okruženju bude izgrađeno još hiljadu ovakvih domova, zajedno sa osnovnom školom, kao i trening centrom s teniskim terenom na krovu i sve to od drvene konstrukcije. Tako će nastati čitavo jedno pasivno naselje pod imenom Climate Innovation District. Prije samo nekoliko godina ove kuće bi bila na nivou eksperimenta.

Danas, stručnjaci za zeleni dizajn kažu da je tražnja za ovakvim domovima takva da je u planu izgradnja čak 30.000 karbon-neutralnih domova. Promjena načina razmišljanja u ovako riskantnoj industriji kao što je građevina može izgledati kao nepremostiv izazov, pogotovo ako joj ne pomažu državni propisi. Međutim, sada su u Velikoj Britaniji na djelu promjene za budući standard za domove, koji će zahtjevati da novi domovi budu spremni na ugljeničnu neutralnost, iako se ove promjene tek očekuju od 2025. godine.

Ipak, već može se reći decenijama postoje stanodavci koji imaju dugoročne interese kako za dobrobit svojih stanara, tako ujedno i za dugovečnost i kvalitet svojih objekata. Tako je kompanija Exeter City Living svoje djelovanje na izgradnji ekoloških objekata otpočela pre više od decenije.

  • Nije mnogo ljudi pričalo o klimatskim promenama 2009. godine, kada smo izgradili svoje prve tri pasivne kuće, te smo postali neka vrsta pionira u ovoj oblasti”, rekla je Ema Osmundsen, direktorica kompanije Exeter City Living.

Tokom godina oni su usavršavali svoj dizajn, te sada umjesto drvenih okvira koriste glinene blokove koji se međusobno povezuju poput lego kockica i sadrže vazdušne džepove, što isključuje potrebu za dodatnom izolacijom. Njihove kuće su čak toliko toplotno efikasne da 60% stanara uopšte nije moralo do sada da uključuje grijanje, a neki od njih čak to ne čine 12 godina.

  • Sistem pasivne kuće zaista nije komplikovan i ne mora da košta više nego od konvencionalne gradnje. To je poput pečenja kolača. Većina ‘sastojaka’ je ista kao i kod obične kuće ali jednostavno morate slijediti recept u pravilnom redosljedu”, dodala je Ema.

Kako je tokom godina potreba za ekološkim objektima sve neminovnija, mnogi su svoju pažnju i rad usmjerili na ovo polje, piše Gradnja.rs. Inženjer za zaštitu životne sredine Klara Bagenal, koja je i osnivač kompanije Leti, kaže da je u Britaniji sada u fazi projektovanja 30.000 objekata koji ispunjavaju standarde pasivne kuće.

To su objekti koji za grijanje troše samo 15kWh/m2 za godinu, u poređenju sa trenutnim prosjekom od 54kWh/m2 za godinu.

Nadamo se da će i naša zemlja uključiti u ovaj trend, a prve naznake su već tu… barem što se tiče zamjene zastarjele stolarije preko koje može da se izvuče ogromna toplota iz doma.

 

- Marketing -

BONUS VIDEO

Svečano u TKD Bosna-Rudar: Druženje, nagrade i priznanja za članove

Posebno svečano u subotu je bilo u sportskoj sali taekwondo kluba Rudar Kakanj gdje je treniralo više od 100 članova, od 200 ukupno koje...