Švicarska: Cijelo selo postaje hotel, recepcija na trgu

Švicarsko seoce Corippo nalazi se u kantonu Tičino, u kome se govori italijanski, a odlikuju ga bogata historija, autentičan tradicionalni šarm i magični šumski pejzaži. Nažalost, posljednjih godina broj stanovnika je sa 300 pao na tek 12, od kojih samo jedan ima ispod 65 godina.

Selo se našlo pred izborom – ili će pronaći način da podstakne lokalnu ekonomiju ili će izumrijeti. Zato je u julu lokalna humanitarna organizacija Fondazione Corippo 1975, dobila odobrenje da seoska zdanja transformiše u hotelski kompleks.

Fabio Giacomazzi, arhitekta i predsjednik fondacije, dobio je ideju za ovakav tip hotela iz primjera nekoliko italijanskih sela. Sextantio, Il Borgo di Sempronio i Corte della Maestà neka su od malih mjesta u Italiji pretvorana u „alberghi diffusi“, difuzne hotele.

U avgustu je za ovaj projekat već bilo prikupljeno 2,7 miliona dolara, a u okviru njega će privatne kolibe biti renovirane u hotelske sobe. Glavni seosku trg će biti pretvoren u „recepciju“. Pekara, stari mlin i lokalne farme će također dobiti novi izgled i funkciju.

Ipak, ne slažu se svi sa ovom idejom, jer kako kažu, nema smisla ulagati u „održivi turizam“, kada za 10 godina više neće biti nikog ko će moći da dočekuje turiste. Iz organizacije Fondazione Corippo 1975 odgovaraju da se nadaju da će upravo uspjeh ovog projekta privući mlade porodice da se nasele u selu.

Jedna koliba, Casa Arcotti, već je otvorena za javnost, dok će ostatak hotela biti otvoren oko Uskrsa 2020. godine. (Travelmagazine.rs)

Možda vam se svidi

Leave A Reply