Svi znamo da je špinat zdrav, ali postoji razlog zašto ga ne smijete jesti često

Špinat (Spinacia oleracea) je jednogodišnja kultivirana biljka iz porodice loboda (Chenopodiaceae). Veoma je zdrava namirnica, što je prepoznato i na našem podneblju pa je zato jedan od sastojaka brojnih naših recepata, kao i veoma čest izbor za prilog uz meso, npr. “faširke”. Lako ga možete uključiti u gotovo sva jela s povrćem, možete ga dodati čak i sendvičima, a dobar je dodatak i umacima.

 

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Potječe vjerojatno iz Perzije, a u Europu, preciznije Španjolsku, unijeli su ga Mauri u 11. stoljeću. Uzgaja se kao povrće. U umjerenoj klimi uspijeva cijele godine.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

On daje mnoštvo zdravstvenih blagodati jer sadrži vitamine: A, B1, B2, B6, C, K, te minerale: kalcij, kalij, magnezij, mangan, željezo, bakar, fosfor.

Vitamin A važan je za za zdravlje i rast svih tjelesnih tkiva, uključujući i kožu i kosu.

 

Vitamin C važan je za jak imunitet, ali i za izgradnju i održavanje kolagena važnog za zdravlje i elastičnost kože i kose.

 

Vitamin K posebno je važan za zdravlje kostiju, čini ih snažnijima i otpornijima.

Također je dobar i za regulaciju probave jer je bogat vlaknima pa sprječava zatvor i poboljšava zdravlje probavnog trakta.

 

No isto tako, važno je znati da špinat sadrži i znatnu količinu oksalata koji smanjuju apsorpciju kalcija, a pri prečestom konzumiranju u tjelesnim tekućinama kristaliziraju i mogu prouzročiti probleme s bubrezima i mokraćnim mjehurom. Stoga se špinat ne preporučuje kao česta hrana mlađim osobama i djeci, ali je izvrsna hrana za starije ljude.

 

Kod kuhanja špinata prvu vodu treba baciti. U njoj ima nitrata, koji se pod utjecajem bakterija pretvaraju u nitrite pa se kuhani špinat ne smije ostavljati za drugi obrok.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Egipatski geološki muzej: Prvi te vrste na Bliskom istoku i afričkom kontinentu

Hiljade ljudi svake godine posjeti Egipatski geološki muzej u...

Utrkivanje dva vozača i alkohol uzroci tragedije na cesti kod Mostara

Teška saobraćajna nesreća koja se dogodila sinoć kod Mostara,...

Influencerica nasmijala pratioce: Ovako izgleda “Dolce far niente” na Kalesijski način

lda Humić je supruga, majka, menadžerica modnog brenda, a...