-2 C
Kakanj
Četvrtak, 28 Januara, 2021

Svi u ekološku akciju: “Kaknju, s ljubavlju, pred njegov 624. rođendan i 71. godišnjicu oslobođenja”

Povodom dolaska proljeća, te nastupajućih značajnih datuma, 6.aprila kada će u Kaknju biti upriličeno 14. tradicionalno druženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” Zeničko-dobojskog kantona, te 8.aprila-Dana oslobođenja Kaknja i 15.aprila-Dana općine Kakanj i Dana Armije R BiH, u Kaknju će, u organizaciji Općine Kakanj i Javnog preduzeća “Vodokom” biti realizirana sveobuhvatna proljetna akcija čišćenja i uređenja gradske jezgre Kaknja i drugih vangradskih područja.

Odlučeno je da se, uz Općinu i “Vodokom” kao nosioce aktivnosti, na učešće u akciji pozivu i nevladine organizacije, sportski klubovi, skupovi etažnih vlasnika, upravitelji, mjesne zajednice, škole, javna preduzeća i javne ustanove, privatna preduzeća, vjerske zajednice i svi drugi subjekti koji na ovaj način žele pokazati svoju ekološku svijest, te ljubav prema Kaknju.

Glavni događaji na kojima se očekuje masovno učešće volontera, i za koje će Općina Kakanj obezbijediti logističku podršku, su:

3. i 4.april – čišćenje dvorišta zgrada, škola i predškolskih ustanova, dvorišta vjerskih objekata, dvorišta preduzeća, ustanova, trgovinskih i ugostiteljskih subjekata, čišćenje dječijih igrališta i sportskih poligona. U ovoj akciji se očekuje učešće volontera, te učenika škola i polaznika predškolskih ustanova;

10.april – čišćenje saobraćajnica u ruralnom dijelu Kaknja, čišćenje obala rijeka, čišćenje divljih deponija (u akciji se očekuje učešće mještana kakanjskih mjesnih zajednica, članova Ribarskog društva “Bistro”, volontera, Odsjeka za inspekcije, “Vodokoma”…);

17.april – čišćenje izletišta Bukovica, čišćenje partizanskog groblja u Kraljevoj Sutjesci, čišćenje izletišta Bočica, čišćenje Ivničko-zagradske nekropole stećaka, čišćenje prostora spomen-obilježja u Brnjicu i Ponijerima. U ovoj akciji se očekuje učešće Planinarskog društva “Bobovac”, Lovačkog društva “Srndać”, članova omladinskih udruženja, nevladinih organizacija i volontera.

Osim glavnih događaja, planirane su i brojne druge aktivnosti koje sadrži Akcioni plan koji se može vidjeti klikom ovdje

Na kraju svih aktivnosti planirano je održavanje press konferencije i proglašenje najboljeg volontera pojedinca i najbolje volonterske grupe.

Za potpuni uspjeh akcije neophodno je uključivanje svih segmenata zajednice jer samo zajedničkim radom možemo postići zacrtane ciljeve. Sa svakom očišćenom ulicom, parkom i rijekom poslat ćemo poruku da su čistoća, zdravlje i dobrobit svih ljudi, kako u Bosni i Hercegovini tako i u čitavom svijetu, u našim vlastitim rukama.

Prijaviti se možete na e-mail adresa: [email protected] i [email protected], ili direktno putem faksa 032/ 771 809, ili telefona 032/ 771 821, te putem Facebook stranice Općine Kakanj.

Prijava se vrši popunjavanjem obrasca koji se može vidjeti klikom ovdje

Ciljevi akcije su:

  1. Učešće 1000 volontera i drugih u akciji;
  2. Učiniti sve potrebne aktivnosti da se ambijent življenja vidno poboljša;
  3. Očistiti što veći broj nelegalnih deponija smeća;
  4. Ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 300 m3 otpada;
  5. Podići svijest i edukovati javnost o značaju zaštite okoline.

Firme i drugi subjekti akciju mogu pomoći doniranjem vreća za smeće, rukavica, osvježenja i hrane. Firme koje odluče na ovaj način pomoći akciju mogu popuniti formular koji se može vidjeti klikom  ovdje i isti proslijediti na neku od pomenutih adresa na koje učešće u akciji prijavljuju volonteri.

Svi u akciju! Kaknju, s ljubavlju, pred njegov 624. rođendan i 71. godišnjicu oslobođenja.

(Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO