Švedska: Šestosatno radno vrijeme previše je skupo

Nakon eksperimentalnog programa  uvođenja šestosatnog vremena, sprovedenog u švedskom gradu Geteborgu, rezultati su pokazali da su mnogo veći troškovi nego koristi od tog programa. Tokom protekle dvije godine, radno vrijeme 68 medicinskih sestara zaposlenim u domu za stare skraćeno je na šest sati, za istu platu.

Studija pokazuje da su radnici bili zdraviji, zbog čega je smanjeno odsustvo zbog bolovanja, kao i da je poboljšana njega pacijenata, prenosi Bloomberg.

Grad je, međutim, tokom trajanja projekta morao da zaposli 17 dodatnih radnika, za šta je izdvojeno oko 12 miliona kruna (1,3 miliona dolara).

“Previše je skupo da bi uveli opšte skraćivanje radnog vremena u razumnom vremenskom roku”, izjavio je lokalni političar Deniel Bernmar, zadužen za rukovođenje brigom o starijima u tom gradu.

Ipak, novo zapošljavanje u centru za stare pomoglo je da vlada smanji troškove nezaposlenosti za 4,7 miliona kruna (oko 515.000 dolara) tokom prvih 18 mjeseci studije.

Bernmar smatra da bi skraćivanje radnog dana imalo dobre dugoročne posljedice za društvo kao cjelinu i da bi rast bogatstva zemlje trebalo iskoristiti na neki drugi način osim za veću potrošnju ili kupovinu novih automobila.

Projekat u Goteborgu jedan je od nekoliko studija o efektima skraćivanja radnog dana u Švedskoj, koja sebe smatra državom blagostanja. Eksperiment su pažljivo pratili radnički aktivisti širom svijeta koji na Švedsku gledaju kao uzor u skraćivanju radnog vremena.

Možda vam se svidi

1

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Maki Recent comment authors
noviji stariji najviše glasova
Maki
Gost
Maki

U nas ce studija biti “24 sata rada”, i ispostavit ce se da je prejeftino 🙂