Sve više izvozimo drva i građevinsku stolariju

Vrijednost izvoza drvne industrije BiH za šest mjeseci ove godine iznosila je 926,3 miliona KM što je za 171,7 miliona KM ili 23% više od izvoza za isti period u 2021. godini, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

  • Najveći porast izvoza ostvarili su proizvodi šumarstva, građevinska stolarija, rezana građa i elementi, ploče i furnir. Namještaj je u ukupnom izvozu učestvovao sa 37% i iznosio je 344,7 miliona KM, odnosno 4,2 miliona ili 1% manje nego u istom periodu u 2021. godini. Od namještaja, najviše su se izvozila drvena i tapacirana sjedala, namještaj za dnevne sobe i trpezarije, a potom drveni namještaj za spavaće sobe i ostali drveni namještaj, navode iz Komore.

Od ukupnog izvoza, 90 % drvne industrije u prvih šest mjeseci u 2022. godini realizovano je na top 20 izvoznih tržišta, među kojima su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija i Francuska najznačajniji izvozni partneri.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Top izvozno tržište je Njemačka, gdje je izvezeno proizvoda drvne industrije u vrijednosti od 207, 5 miliona KM, što je više za 66,5 miliona KM ili 47% nego lani.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Znatno je povećan i izvoz u Srbiju, za 62,7 miliona KM ili 200% .

Ukupan uvoz drvnog sektora je iznosio 286,5 miliona KM ili 81,9 miliona KM, odnosno 40 % više nego u istom periodu u 2021. godini. Sve grupe proizvoda imale su uzlazni trend, a najveći porast uvoza imali su montažne drvene kuće, proizvodi šumarstva, rezana građa i građevinska stolarija, ploče i furnir. Top uvozna tržišta su Hrvatska, Srbija, Austrija, Poljska, Češka i Slovenija.

Drvni sektor u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine učestvuje sa 10%, a ukupnom uvozu sa 2,1%. U prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je suficit od 640 miliona KM i veći je za 16,4% ili oko 90 miliona KM u odnosu na isti period 2021. godine, podaci su VTK BiH.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Saobraćaj u Bilješevu obustavljen: Sudar automobila i traktora

Na regionalnom putu Kakanj-Zenica došlo je do saobraćajne nesreće. U...

Policija se oglasila nakon pucnjave u Kaknju: Uhapšene tri osobe

U Kaknju su uhapšene tri osobe zbog upotrebe vatrenog...

Kanton Sarajevo dobija vjetroelektranu

Danas su zvanično počeli radovi na izgradnji vjetroelektrane Ivan...