Sve slabosti svjetske ekonomije: A kako će ovu zimu preživjeti Bosna i Hercegovina?

Međunarodni monetarni fond je još krajem ljeta upozorio da bi se svijet mogao naći na rubu globalne recesije, što je nakon što se nastavljen rat u Ukrajini, ponovljeno prije nekoliko dana. Zavisno od toga kakva će biti zima, postoji mogućnost i društvenih nemira. Ako se najavljuje takva kriza u razvijenim zemljama, pokušali smo dobiti odgovor na to kako će tek preživjeti zimu Bosna i Hercegovina.

Pandemija koronavirusa, a nakon nje rat u Ukrajini istakli su u prvi plan sve slabosti svjetske ekonomije. Rast cijena i kriza s energentima, mogli bi,kako navode u svjetskim finansijskim organizacijama, uvesti pojedine zemlje u recesiju, što je već za Veliku Britaniju službeno potvrdila tamošnja centralna banka.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 

KRISTALINA GEORGIEVA, direktorica MMF-a

„Sigurno postoji strah od recesije u pojedinim zemljama, a čak i da do nje ne dođe, činiće se kao da je ove zime. Ako zima bude oštra moglo bi doći do društvenih nemira”.

Ako Evropa i mnogo razvijenije zemlje strahuju kako će preživjeti zimu, kao posebno opravdano pitanje nameće se šta je onda sa ekonomijom nerazvijenih zemalja poput naše, koje su potpuno ovisne o EU.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analtičar

“Što se tiče ekonomije BiH u ovoj priči mi smo u situaciji da smo izrazitio vezani za EU da je takva situacoja da smo za poslove za metalski sektor i drugu ind. ne bude li narudžbi i kupaca bićemo u velikim problemima”.

Stručnjaci iz Evrope i poznavaoci tamošnjih društvenih prilika kažu kako će brojni građani teško osjetiti krizu, što u konačnom može dovesti do brojnih socijalnih nemira.

 

NEVEN ANĐELIĆ, profesor međunarodnog prava

“Onda će se početi pitati prvo povjerenje vladama, sada imamo izbore u Italiji, pitanje je ko će tu doći na vlast, izbore u drugim zemljama, da li će to biti populistički pokreti, kombinacija svega toga može dovesti do ružnih scenarija”.

Građani imaju standaardan odgovor kao i na većinu pitanja koja se tiču novih kriza. Preživjeli smo i gore.

Da li će inflacija koja je trenutno u BiH 16,7 odsto rasti i uzrokovati još veći rast cijena zavisiće, navode u Centralnoj banci BiH i od snabdjevenosti energentima za predstojeću zimu, što znači da situacija može biti i teža.

 

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...