Svaki treći nezaposleni u manjem bh. entitetu bez dana staža

Svaki treći nezaposleni građanin u manjem bh. entitetu RS nema ni dan radnog staža, a prema riječima upućenih u stanje na tržištu rada, većina njih ni ne traži posao ili uveliko radi na crno.

- Marketing -

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, na evidenciji nezaposlenih je na kraju juna ove godine bilo 75.681 lice, od kojih je 25.205, odnosno 33,3 posto bez radnog staža.

Kako navode u Zavodu, od početka godine sa biroa je “skinuto” 30.296 osoba iz različitih razloga, od čega 16.450 građana zbog zaposlenja i obavljanja privatne djelatnosti.

Prema njihovim podacima, od ukupnog broja zaposlenih 35,4 posto su oni sa srednjom stručnom spremom, 31,7 posto su kvalifikovani radnici, 19,4 posto lica sa visokom stručnom spremom i 0,7 onih sa visokom školskom spremom.

Na kraju prvog polugodišta ove godine bilo je 14,7 posto manje nezaposlenih u odnosu na isti period prošle godine, kada su bez posla bila 88.772 lica – rekli su u Zavodu za zapošljavanje.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kazao je da su njihove analize pokazale da mali broj evidentiranih na birou zaista traži posao.

Analize o angažovanosti radne snage pokazuju da veliki broj ljudi radi u sivoj zoni, koja podrazumijeva i poljoprivredu, te da ne tragaju za zaposlenjem. Gledajući podatke Zavoda, primijetili smo da je najveći broj onih koji su dugoročno nezaposleni, a da broj mladih koji nemaju posao opada – rekao je Trivić, dodajući da staž nije presudan u pronalasku posla, ali da je onima sa radnim iskustvom svakako lakše.

Direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović kaže da u Srpskoj ima veliki broj slobodnih radnih mjesta za koje ne trebaju godine radnog staža, piše Glassrpske.com.

Velika je potražnja na tržištu rada za nekvalifikovanim i polukvalifikovanom radnicima, bez obzira na radno iskustvo – kazao je Vukajlović.

Za primjer navodi veliki broj otvorenih radnih mjesta u proizvodnji, ali kako ističe, mnogi odbijaju da rade poslove jer imaju veće kvalifikacije nego što to radno mjesto zahtijeva.

U tim slučajevima bih nezaposlene bez iskustva savjetovao da prihvate i poslove niže kvalifikacije. Kroz rad i usavršavanje steći će nove vještine, a možda će im iskustvo omogućiti i rad u struci – istakao je Vukajlović. Da bi se zaposlili u struci, dodaje on, neophodno je da onaj ko traži posao, pored formalnog znanja, uloži u dodatnu edukaciju kako bi bio konkurentan na tržištu rada.

Iseljavanje

Saša Trivić tvrdi da su različiti faktori uticali na kraće liste nezaposlenih u Srpskoj.

Imamo smanjenje nezaposlenosti zbog prirodnih faktora, kao što su smrtni ishodi, ali i zbog odlaska radno sposobnih građana u inostranstvo – kazao je Trivić, piše Hayat.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano