Suze radosnice u očima Palestinaca ! Rat je završen !

Brojni stanovnici Gaze večeras su nakon postizanja primirja sa izraelom izašli na ulice, noseći zastave Hamasa i Fataha kako bi proslavili, kako kažu, pobjedu za palestinski narod.

Na izraelskim televizijskim kanalima navodi se kako je značajno da je postignuto primirje.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je, nakon što su izraelska i palestinska strana danas na sastancima pod posredništvom Egipta postigli primirje, potvrdio da je postignut potpuni prekid sukoba.

“Postignut je potpuni prekid vatre. Civili su bili najveća žrtva agresije na Gazu. Sada ćemo razgovarati o tome da se stanovnicima u Gazi dostavi pomoć. Sada ćemo više razgovarati o potrebema stanovnika Gaze”, ukratko je istakao Abbas.

Potvrdio je da će primirje sa izraelskom stranom početi u 18.00 sati po centralnoevropskom vremenu.

Predstavnici palestinske strane su ranije izjavili da su pregovori sa izraelskom stranom na kraju rezultirali dogovorom o dugoročnom primirju.

S druge strane, palestinski zvaničnici za Anadoliju su potvrdili da će postizanjem primirja biti otvoreni granični prelazi za ulaz u Gazu, dok će prostor za ribolov palestinskim ribarima biti povećan na šest milja.

Gaza (2)

Također, palestinska strana je saopćila da će se u narednom periodu pregovarati o oslobađaju palestinskih zatvorenika kao i o temama kao što su zračne i pomorske luke.

Palestinska strana je postizanje primirja proglasila velikom pobjedom dok je izraelska strana saopćila da su to samo “izvještaji” i nisu željeli dalje komentarisati.

Možda vam se svidi

Comments are closed.