Sutra isplata penzija/mirovina

Isplata penzija za mjesec juli, sukladno ranijoj najavi, započinje sutra i trajat će slično kao i prethodnih mjeseci – izjavio je za Fenu Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, komentirajući informacije pojedinih medija kako je upitan početak isplate mirovina za mjesec juli.

– Koliko će točno dana isplata trajati teško je sa sigurnošću reći, jer nakon što se prvog dana isplati većina sredstava, ostatak mirovina isplaćuje se sukladno dnevnom prilivu sredstava, a koliki će taj priliv biti teško je prognozirati. No, vjerujemo kako su umirovljenici već navikli na spomenutu dinamiku isplate, te u tom smislu ne očekujemo nikakve probleme – izjavio je Kvesić, pozvavši medije da ne šire dezinformacij oko isplate mirovina.

– Mirovine će biti isplaćena, kao što su bile isplaćene i sve dosadašnje, i tu dvojbe nikakve nema – poručio je Kvesić.

Upravni odbor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje prošle je sedmice odlučio kako će isplata mirovina za mjesec juli započeti u četvrtak, 7. augusta.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome najniža mirovina iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša mirovina iznosi 2.174, 48 KM.

Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za juli, s uračunatim troškovima, iznose oko 150 miliona maraka, saopćeno je iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Fena

Možda vam se svidi

Comments are closed.