Supruzi za godišnjicu braka poklonio novi dom – napravio umanjenu repliku Taj Mahala

Nakon tri godine radova, Anand Prakash Chouksey je svojoj supruzi, s kojom je 27 godina, za godišnjicu poklonio novi dom – umanjenu repliku Taj Mahala, koji je ubrzo postao i mamac za znatiželjne turiste.

Kako pokazati nekome da ga volite nakon 27 godina braka? Ako ste slični jednom čovjeku u Indiji, idete na veliko i izgradite novi dom za suprugu i porodicu koji je replika Taj Mahala (u trećini veličine pravog).

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Anand Prakash Chouksey iz Madhya Pradesha proveo je protekle tri godine savršeno konstruirajući repliku poznatog indijskog Taj Mahala kao poklon svojoj supruzi Manjushi.

Izgradnja novog doma bračnog para jako podsjeća na mjesto UNESCO-ve svjetske baštine – Taj Mahal koji je Šah Jahan dao naručiti kao mauzolej za svoju suprugu Murntaz Mahal 1631. godine.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Choukseyjev prvobitni plan bio je izgraditi kuću visoku 25 metara, ali 260.000 dolara i hrpa problema s dobijanjem dozvole od lokalnih vlasti kasnije, on ju je smanjio na još uvijek impresivnu strukturu od 9 metara s četiri spavaće sobe, bibliotekom i zamršenim kupolastim krovom. Usporedbe radi, originalni Taj Mahal je visok 73 metra.

Prema Choukseyjevom sinu, Kabiru, stvaranje savršene replike nije bilo tako jednostavno kao što izgleda na fotografijama, s graditeljima koji su gradili i rušili zidove i lukove više puta kako bi mini-Taj Mahal napravili tačno onako kako je planirano, prenosi 24sata.hr.

  • Ponekad je razlika bila tako mala da je zanemariva, ali smo mislili da, budući da želimo izgraditi nešto fenomenalno, ne bi trebalo ostavljati greške, pa čak ni tako male, zbog kojih bi kasnije žalili – rekao je Kabir.

Manjusha je imala samo jedan zahtjev za zanatlije i kipare koje je Chouksey doveo iz raznih dijelova Indije da dovrše projekt – dobru sobu za meditaciju. Muškarac koji je očito više nego upoznat s frazom ‘sretna žena, sretan život’ odlučio je napraviti sobu za meditaciju prikladnu za kraljicu, rekavši: ‘To je najbolja prostorija u kući’. Međutim, pokazalo se da zgrada nije samo dar za Choukseyevu ženu, već i ‘za grad i njegove ljude’.

Iako se gradi na privatnom porodičnom zemljištu, on dopušta i mještanima i turistima da hodaju po travnjaku i fotografišu se, piše Ripley's. – Ne sprječavam ih jer smo u našem gradu usko povezana zajednica u kojoj svi svakoga poznaju. Moja kuća je otvorena za sve – Chouksey kaže.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Emotivan trenutak: Dok su Marokanci slavili pobjedu, Hakimi otrčao u zagrljaj majci

Fudbaleri Maroka jučer su savladali favoriziranu Belgiju u okviru...

U Italiji uhapšen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhapsili su...

Lidl u velikom problemu u BiH: Ovo će nam pojesti zaradu!

Njemački lanac Lidl nije odustao od otvaranja prodavnica u...