Sulejman ef. Čeliković: Ako nas je nešto zateklo, to je vodilo onome da probleme pretvorimo u prilike koje imamo

Dvanaeste noći u emisiji Hayat TV-a „Stil života u islamu“ voditeljica Dalila Omerović o značenju riječi mubarek razgovarala je sa mr. Sulejmanom ef. Čeliković.

Kada govorimo o ramazanu, doživljaj svakog od nas je poseban, jedinstven, koji je riječima teško opisati. Ono što sigurno jeste da u ovom mubarek mjesecu osjetimo ljepotu na licima, djelovanjima i u našim srcima.

- Marketing -

Blagodati i iskušenja koje imamo treba znati iskoristi. Vrijeme brzo prolazi.

  • Kao što Ramazan brzo prolazi, tako prolazi naš život, i ova situacija u kojoj se nalazimo doprinose tome jer smo usmjereni ka nečemu drugome, pa tako ne obraćamo pažnju na ono što možemo učiti upravo u ovom mjesecu. Jako je važno da usmjerimo svoju pažnju, religiju i govor, razmišljanje na nešto što je vječno, trajno, što će sa nama ići, nešto što je vrijedno bez obzira kakva je situacija, ograničena ili neograničena. Tako ćemo biti zauzeti vrijednim situacijama. Ako smo zauzeti nečem lijepim, vrijednim, nećemo razmišljati o nečemu što je loše i što manje vrijedi. Vrijeme će brzo proći. Mi ćemo se iznenaditi kada nam dođe čas smrti – govori nam ef. Čeliković.

Ramazan je spoj zemlje i neba u kome Allah dž.š. spušta svoju milost, radost, oprost, koji dotiče zemlju i one koji su na zemlji, i zato je lijepo raspoloženje.

Riječ izolacija nam je posebno bliska kako ovu tako i prethodnu godinu, ali u ovom mubarek mjesecu ramazanu izolaciju možemo tagirati kao izolaciju od loše.

Ramazan je prilika da se očistimo, istikvar učinimo, jer Allah za malo, puno nagrađuje. Ovo je prilika koju ne smijemo propustiti.

  • Ako nas je nešto zateklo… to što nas je zateklo vodilo je onome da probleme pretvorimo u naše prilike koje imamo. Uzvišeni Allah dž.š. cijeni itikaf, izolacija. To je tako vrijedno u ramazanu. To je zadnjih deset dana. Poslanik a.s je to radio, njegove žene, pa je preporučio nama da to radimo – poručuje ef. Čeliković.

U dinamici ovog dunjaluka i njegovog tempa, žestoko je, brzo se kreće.

  • Nismo u mogućnosti usmjeriti pažnju jedne na druge. Usmjerimo se na posao, udaljenost, šta nas očekuje, kako djecu za školu pripremiti. Sve to vodi ka nedostatku vremena za sebe. Izolacija bi trebala biti prilika da se suočimo sa Gospodarom i svojom porodicom. To je jedna vrsta izolacije. Druga vrsta izolacije je ona od onog što ne valja, što je haram. Izolacija je prilika za onog ko to dobro zna da iskoriti – dodaje ef. Čeliković.

Mubarek je riječ koju često koristimo. Slobodnim govorom rečeno, ta riječ za nas predstavlja vrstu veličanstva.

  • Kad bi definisali mubarek, kazao bih da dobivamo više nego očekujemo, više nego zaradimo. Inače, mubarek znači sreća, proširenje, tebrik, upućivanje dove za nekog da mu Allah dadne i više nego zaslužuje. Drago mi je da je ova riječ prihvaćena kod našeg svijeta – poručuje ef. Čeliković.

Dodaje kako je mubarek nazvana i maslina. Poslanik je rekao: „Pijte maslinovo ulje i mažite se, jer je ono blagoslovljeno“. Za kišu je isto rekao da je mubarek. Takav je i ramazan, on kreće sa svojim blagodatima.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano