Povezano

Suđenje za smrt djevojčice Vanje iz bh. grada: Pokušala je pobjeći, ali nije mogla

Nisvet Mujkić je prošle godine, 10. oktobra, u 21.19, autom udario i usmrtio djevojčicu Vanju Rudić, koja je stajala na trotoaru na raskrsnici ulica Laze Lazarevića i Novaka Pivaševića, u centru Prnjavora.

Navodi se da je bio pijan sa 2,01 gram/kg alkohola u krvi i vozio nasilnički 105,6 kilometara na čas, što je više od duplo dozvoljene brzine od 40 kilometara na sat.

- Marketing -

U optužnici stoji da je on tog dana pijančio od 17 do 21 sat u kafiću te da je po izlasku iz lokala sjeo za volan.

U optužnici stoji da je Mujkić u vrijeme nesreće bio u stanju teškog pijanstva sa više od dva promila alkohola u krvi te da je njegova sposobnost da shvati značaj svog djela i da upravlja postupcima bila bitno smanjena.

  • Ne sjećam se nesreće, ali razumijem bol roditelja djevojčice. Kajem se i nisam htio da se to desi, da upropastim svoj život i povrijedim ljude oko sebe. Kriv sam što sam im uzeo sve u životu i oduzeo voljeno dijete, ali to nisam htio”, rekao je jučer u Okružnom sudu Banja Luka.

I pored priznanja krivice, tužilac Željka Fabić smatra da nema nijedne olakšavajuće okolnosti za optuženog Mujkića, jer je djevojčica Vanja Rudić (13), ni kriva ni dužna, nastradala dok je čekala oca kada ju je optuženi pijan udario autom.

Tokom iznošenja završnih riječi u sudnici su prevladale emocije koje su, osim roditelja djevojčice i optuženog, savladale čak i tužioca.

Fabić je zatražila da Mujkić bude osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina.

On je prethodno priznao krivicu koju je prihvatilo Sudsko vijeće Okružnog suda, a presuda u ovom slučaju zakazana je za petak.

  • Brzi test pokazao je da je pozitivan na droge. Iako test krvi nije pokazao tragove narkotika, on je priznao da je konzumirao marihuanu, a kod njega je nađeno pola džointa”, navela je Fabić.

Prema njenim riječima, nastradalo je dijete od 13 godina.

  • Pokušala je pobjeći, ali zbog brzine auta nije mogla”, rekla je Fabić.

Ona se izvinila zbog emocija koje su je savladale, pišu Nezavisne novine.

  • Nikada nisam ovoliko saosjećala sa bolom roditelja. Bila sam na uviđaju, kada su i iskusni policajci plakali”, riječi su tužioca.

Roditelji nastradale djevojčice Lazo i Ljiljana Rudić tražili su maksimalnu kaznu.

 

- Marketing -

Najnovije

Popularno