Sudija kćerki omogućio da stan vrijedan 55.145 kupi za 18.381 KM

Popularno

Povezano

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Dragana Borovčanina, sudije Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu zbog krivičnog djela povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca.

Optužnica, koju je podiglo Tužilaštvo RS-a, Borovčanina tereti da je 7. augusta 2020. godine u Istočnom Sarajevu, postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku, omogućio svojoj kćerki da kupi jednosoban stan za jednu trećinu tržišne vrijednosti.

  • Time je direktno prekršio Zakon o izvršnom postupku koji propisuje da kupac nepokretnosti koja je predmet izvršenja ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, njihov supružnik, ako nije suvlasnik i s njima povezana lica (preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici ) izvršenik i njegov supružnik niti lice koje po zakonu ne može steći nepokretnost koja je predmet izvršenja – navodi se u optužnici.
- Marketing -

Sudija Borovčanin je optužen za donošenje nezakonite odluke o prodaji i dosudi navedene nepokretnosti na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrijednosti utvrđene zaključkom o prodaji, iz čega proizilazi jasna namjera sudije da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da, stan koji je procijenjen na 55.145 KM, kupi za 18.381 KM, piše Faktor.ba.

- Marketing -

Najnovije