20.7 C
Kakanj
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Sudija kćerki omogućio da stan vrijedan 55.145 kupi za 18.381 KM

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Dragana Borovčanina, sudije Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu zbog krivičnog djela povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca.

Optužnica, koju je podiglo Tužilaštvo RS-a, Borovčanina tereti da je 7. augusta 2020. godine u Istočnom Sarajevu, postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku, omogućio svojoj kćerki da kupi jednosoban stan za jednu trećinu tržišne vrijednosti.

  • Time je direktno prekršio Zakon o izvršnom postupku koji propisuje da kupac nepokretnosti koja je predmet izvršenja ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, njihov supružnik, ako nije suvlasnik i s njima povezana lica (preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici ) izvršenik i njegov supružnik niti lice koje po zakonu ne može steći nepokretnost koja je predmet izvršenja – navodi se u optužnici.

Sudija Borovčanin je optužen za donošenje nezakonite odluke o prodaji i dosudi navedene nepokretnosti na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrijednosti utvrđene zaključkom o prodaji, iz čega proizilazi jasna namjera sudije da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da, stan koji je procijenjen na 55.145 KM, kupi za 18.381 KM, piše Faktor.ba.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO