Suđenje Keljmendiju: Radončić odgovarao tužiocu na pitanja o Šejli Jugo Turković

Fahrudin Radončić, predsjednik stranke Savez za bolju budućnost (SBB) i delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine, je i drugog dana u sudnici u Prištini u slučaju protiv Nasera Keljmendija došao sa torbom dokumenata i dokaza, fotografija, koje je po odobrenju predstavljao sudu.

Svjedočenje je nastavljeno pitanjima tužioca o Šejli Jugo Turković i o njenom angažovanju u Radončićevoj firmi, piše Radio Slobodna Evropa. Tužilac je htio da zna koje je oblasti pokrivala za publikacije Avaza, te da li je radila na TV Alfa.

Radončić je rekao da je ona pisala samo za crnu hroniku sedmičnika Express i da nije bila dovoljno dobar novinar za crnu hroniku Dnevnog avaza. Odgovorio je de je u emisiji “Kontragard” TV Alfa ona samo čitala pitanja, te dodao kako je ovo bila slabo gledana emisija i televizija. Dodao je i kako ova emisija nije donosila profit kompaniji preko marketinga.

Opisao ju je kao novinara slabog kvaliteta i običnog prevodioca. Ipak, Radončić je dodao da se nije bavio uređivačkom politikom.

Odgovarajući na pitanje tužioca da li je njegova kompanija kupovala stanove radnicima, odnosno da li je njegova kompanija dala kredit Šejli Jugo Turković za stan, Radončić je odgovorio da je kompanija Avaz imala politiku da radniku da kredit za stan, ali da radnik poslije do feninga to vrati, da je Jugo Turković uzela mali stan i uredno izmirivala svoje rate i da je onda odjednom “nakon pljačke na aerodromu Sarajevo, odmah platila 50 posto kredita preko transakcijskog racuna kompanije”.

Politički sastanci

Na pitanje tužioca da li se tokom rada Šejle Jugo Turković u kompaniji sastajao sa visoko rangiranim političkim figurama i da li je nekad Šejla prevodila tokom takvih sastanaka, pošto je Radončić potvrdio da ne zna engleski, Radončić je odgovorio da je njegov prevodilac Sead Numanović, a da su ambasadori u većini slučajeva dovodili svoje prevodioce. On je tada sudu pokazao njegove fotografije sa različitim osobama na kojima nije bila Šejla Jugo Turković.

-Na političkim sastancima zato što nije imala političku edukaciju i vokabular ona nikada nije prevodila nijedan moj sastanak, sa bilo kojim ambasadorom, precizirao je Radončić.

A na pitanje sudije da li je prevodila na drugim nepolitičkim sastancima, on je odgovorio da se ona “samo jednom pojavila kao zvanični spiker kada je bilo otvaranje zgrade Avaza.”

-Čitala je napisani tekst, a svi naši drugi novinari i prevodioci bili su domaćini mnogim ambasadorima i zabavljali su ih na tom koktelu ispred kompanije Avaz, istakao je Radončić.

Odgovorio je da je to bilo 2003. ili 2004. godine, te da on nije odlučio da ona vodi program, već da to, što je slučaj velikih kompanija, odlučuje menadžment kompanije.

Na pitanje tužioca da li se sastao sa Wolfgangom Petritschem, Radončić je to potvrdio, te je potom tužilac pokazao jednu fotografiju i pitao Radončića da identifikuje osobe.

Susret sa Petritschem

-Ovo je sa otvaranje zgrade. I opet je ovdje Sead Numanović, a g. Petritsch je odlično poznavao bosanski jezik tako da nije bilo potrebe za prevodiocem. Vidite u njenoj ruci, Šejli Jugo, sinopsis koji je ona čitala. Ona je samo prišla da se upozna sa Petritschem. Nije bila prevodilac, kazao je Radončić o fotografiji na kojoj je bio i on.

Na pitanje da li je upoznao Šejlu Jugo Turković sa Naserom Keljmendijem, Radončić je odgovorio: “Ne isključujem da sam ih upoznao i da su se upoznali preda mnom”.

Odgovorio je i da se u rotirajućem restoranu u Radon Plazi jednom ili dvaput sastao sa Šejlom Jugo Turković tokom njenog rada u kompaniji.

(Faktor.ba, Foto: Birn)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar