Sud odbio prijavu protiv vozača koji je Bugattijem vozio 417 km/h: Nije se utrkivao!

Početkom godine njemačku javnost uznemirio je video češkog tajkuna koji je na Autobahnu vozio svoj Bugatti Chiron brzinom od 417 kilometara na sat.

Ispod videa snimljenog na ravnoj dionici od 10 kilometara s tri trake, vozač Radim Passer tada je napisao: “Sigurnost je bila prioritet, tako da su okolnosti morale biti sigurne”.

- Marketing -

Prošloga petka, sud u njemačkom Stendalu prihvatio je taj argument.

Iako je prijavljen za opasnu radnju na cestama i utrkivanje, sudac je odbacio tužbu jer ‘vjeruje da Passer nije nikoga ugrozio jer je odabrao najbolje vrijeme i uvjete za vožnju’.

Kako navode mediji, prema njemačkom Kaznenom zakonu, vožnja je kažnjiva ako se vozač ‘kreće neprimjerenom brzinom, nepažljivo i suprotno normalnom ponašanju u saobraćaju, a nakon provedene istrage, Državno odvjetništvo zaključilo je da niti jedan od ova tri uslova nije ispunjen, prenosi Autoklub /Jutarnji list.

U obrazloženju odluke sud navodi da su ‘saobraćajni uvjeti su bili vrlo dobri s obzirom na odabranu rutu, rano vrijeme i vidljivost. Osim toga, Bugatti Chiron je dizajniran za vožnju tako velikim brzinama, a na snimci nije bilo drugih vozila’ – zaključio je sudac.

Podsjetimo, Radim Passer, koji je prema Forbesu 33. najbogatija osoba u Češkoj s bogatstvom od 6,6 milijardi čeških kruna (308 miliona dolara) nakon objavljenog videa napisao je – ‘Zahvaljujemo Bogu na sigurnosti i dobrim okolnostima, jer smo uspjeli postići brzinu od 417 km/h!’

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano