Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Gorana Zupca

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca. Tužilaštvo BiH optužilo je Zubca za nesavjestan rad u službi, jer se tokom protesta 7. februara oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti Predsjedništva BiH i odbio angažovati specijalnu jedinicu SIPA-e.

Prvi čovjek SIPA-e Goran Zubac naći će se na optuženičkoj klupi. I to zato što za vrijeme demonstracija, kojima su zahtijevane nasilne promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, nije postupio po zakonima koji obavezuju sva policijska tijela BiH na saradnju s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH.

U optužnici stoji da je “svjesno zanemario dužnost direktora SIPA-e da odgovori na zahtjev za pomoć koji mu je više puta tokom 7. februara 2014. godine upućivao direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a što je bio dužan učiniti u skladu sa Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela”.

Posljedica demonstracija tokom kojih je Goran Zubac radio nesavjesno je, između ostalog, i šteta na zgradi Predsjedništva BiH veća od 400.000 maraka, nemjerljiva šteta za Arhiv Bosne i Hercegovine, ali i nanošenje tjelesnih povreda policijskim službenicima.

Ukoliko Zubac bude proglašen krivim, prijeti mu kazna od jedne do 10 godina zatvora. Pitanje je, međutim, da li će nakon potvrđivanja optužnice, kada već nije nakon otvaranja istrage i podizanja optužnice, Goran Zubac biti suspendovan? O tome Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH prošle sedmice nije htio ni raspravljati. Zaključili su tek da će od svih policijskih agencija zatražiti očitovanje o događajima 7. februara, kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH.

FTV

Možda vam se svidi

Comments are closed.