Studija: Lijek za smanjenje kolesterola smanjuje smrtnost od korone

Popularno

Povezano


Uz svoju osnovnu namjenu, statini imaju i jak protuupalni, antikoagulantni i antiviralni učinak, a sve to može pridonijeti smanjenju komplikacija vezanih za tešku kliničku sliku covida.

- Marketing -

Zato i ne čudi da je skupina američkih znanstvenika, među kojima su bili i kardiolozi koji su se brinuli za oboljele od covida, istražila kakav je učinak statina na tu bolest.

Najveća dosad provedena studija takve vrste
Usporedili su ishod liječenja 1296 pacijenata koji su hospitalizirani zbog covida. Polovica ih je redovito koristila statine prije zaraze, a polovica nije.

Nakon što su pacijente uparili tako da su isključili demografske razlike i ostale faktore rizika, ustanovili su da je upotreba statina među ispitanicima smanjila smrtnost za 50 posto mjesec dana od hospitalizacije.

To je najveća dosad provedena studija takve vrste, no nije jedina. Istraživanje provedeno prošle godine u Singapuru pokazalo je da je manja vjerojatnost da će osobe koje koriste statine završiti na odjelu intenzivne njege zbog covida od onih koji ih ne uzimaju kao uobičajenu terapiju.

- Marketing -

Najnovije