Studija koja zabrinjava: Da li COVID utječe na plodnost kod muškaraca

Popularno

Povezano


Virusna bolest, koja je poharala svijet i odnijela 2,2 miliona života, može izazvati smrt stanica u spermijima, upalu i tzv. oksidativni stres, izvijestili su u petak naučnici u časopisu Reproduction.

- Marketing -

“Ta otkrića pružaju prvi izravni eksperimentalni dokaz da bi muški reproduktivni sistem mogao biti meta i COVID-19 bi ga mogao oštetiti”, zaključiil su autori.

Stručnjaci nepovezani s tim istraživanjem ipak smatraju da je sposobnost virusa da ugrozi mušku plodnost i dalje nedokazana i pozivaju na oprez u interpretaciji rezultata studije.

COVID-19 izaziva respiratorne simptome, posebice kod starijih osoba i onih koji imaju druge bolesti. U svijetu je potvrđeno više od 100 miliona slučajeva oboljelih osoba od pojave te bolesti u Kini krajem 2019. Virus se prenosi respiratornim kapljicama i bolest napada pluća, bubrege, probavni sistem i srce.

Ranija istraživanja pokazala su da može zaraziti i muški reproduktivni sustav, oštetiti stanični razvoj u spermijima i ometati reproduktivne hormone. Isti receptori koje virus koristi za pristup plućnom tkivu nalaze se i u testisima, prenosi “Radiosarajevo“.

No učinci virusa na reproduktivnu sposobnost muškaraca ostaju nejasni.

Behzad Hajizadeh Maleki i Bakhtyar Tartibian s njemačkog sveučilišta Justus-Liebig istraživali su biološke markere koji bi mogli pokazati negativni utjecaj na fertilitet.

Analiza koju su proveli u desetodnevnim intervalima tokom 60 dana kod 84 muškarca oboljelih od COVID-a uspoređena je s podacima o 105 zdravih muškaraca. Kod oboljelih od COVID-19 stanice spermija pokazivale su značajno povećanje upalnih markera i oksidativnog stresa, kemijsku neravnotežu koja može oštetiti DNK i proteine u tijelu.

“Ti učinci na stanice spermija povezani su s nižom kvalitetom spermija i smanjenim fertilitetnim potencijalom”, kaže Maleki. “Iako se to s vremenom popravilo ostalo je u značajnoj mjeri i abnormalno više kod oboljelih od COVID-a. Što je teža bila slika bolesti to su promjene bile veće.”

“Svjetska zdravstvena organizacija trebala bi smatrati muški reproduktivni sustav ranjivim putem za zarazu covida-19 i proglasiti organ visokorizičnim”, kaže Maleki.

Stručnjaci nepovezani s istraživanjem pozdravili su analizu, no upozorili su da je potrebno učiniti više analiza prije izvođenja čvrstih zaključaka.

Stručnjaci nepovezani s istraživanjem pozdravili su analizu, no upozorili su da je potrebno učiniti više analiza prije izvođenja čvrstih zaključaka.

“Muškarce ne bi trebalo bez potrebe uznemiravati”, kaže Alison Campbell, direktorica embriologije u britanskoj organizaciji za fertilitet CARE.
“U ovom trenutku nema konačnih dokaza o dugotrajnim oštećenjima izazvanim covidom-19 na spermijima ili na muškom reproduktivnom potencijalu”, kazala je za londonski Science Media Centre.

Na rezultate je možda utjecalo što su muškarci koji su se oporavljali od covida-19 liječili kortikosteroidima i antivirusnim lijekovima, a kontrolna skupina nije primala tu terapiju.

I Allan Pacey, specijalist za muški fertilitet na Univerzitetu Sheffield poziva na oprez u interpretaciji rezultata istraživanja.

Neki pokazatelji smanjene kvalitete spermija mogli bi biti rezultat faktora nepovezanih s covidom-19, kaže on dodajući da je veći broj oboljelih bio s prekomjernom tjelesnom težinom. Puka činjenica da je samo jedna skupina vrlo bolesna, bez obzira na to što je uzrok, također se mora uzeti u obzir.

“Već znamo da bolesti s vrućicom mogu utjecati na proizvodnju spermija, bez obzira na uzrok”, zaključio je.

- Marketing -

Najnovije