Studentica prije podne na fakultetu, a poslije podne vozi kamion: Vozim sve što treba na gradilištu

Jovana Mitrović, studentica arhitekture, prije šest mjeseci je stekla dozvolu C kategorije i od tada ne propušta priliku da kada dođe sa fakulteta izađe na gradilište, ali u kamionu, bageru ili utovarivaču.

Studentica arhitekture Jovana Mitrović iz Leštana, prije podne priprema ispite, dizajnira enterijere i projektuje različite objekte u bašti porodične kuće. Poslije podne jednako dobro se snalazi u prostoru, ali ne virtuelnom.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Vozim ove solo kamione, šlepere, vozim i ove radne mašine, bagere, valjak, utovarivač i sve to što treba na gradilištu, zavisno od situacije – nabraja Jovana.

  • Ustanem ujutru, idem na predavanja, na faks. Poslije toga vraćam se kući i odmah u kamion. Kad završim – završim, obično to bude do kasno u noć – dodaje Jovana za RTS.

Dozvolu za C kategoriju stekla je prije šest mjeseci. Od tada ne propušta priliku da vozi kamion, prevozi i istovaruje teret. Jovanin tata vodi firmu za niskogradnju. Sretan je što njegova mezimica učestvuje u porodičnom poslu.

  • Pa, ona je to još davno, dok je bila mala, dobila želju, ulazila, izlazila, pomjerala, stiskala kvačilo, naravno na parkingu kad popravljamo kamion. I to joj je onda ušlo u krv i onda je bilo normalno da ona nastavi da radi kao i mi. Ima teških stvari koje žensko i ne može da radi, ali to su retke situacije i mi smo tu da joj pomognemo – kaže Goran Mitrović, Jovanin otac.
  • To je uvijek bilo ono, tata ide negdje, ja idem s njim. Kuda god tata da krene, uvijek me je zvao krpelju moj, kao kuda ideš sad, nemoj, pusti me da idem sam, ali ne, ja idem sa njim, tako da sam, mislim, stalno bila s njim u kamionu – napominje Jovana.

Iako ima samo 21 godinu, uveliko može da stane rame uz rame s iskusnim vozačima. Kada je ugledaju na putu, reakcije su uvijek pozitivne.

  • Svaka čast, kako si se ti odlučila, pa kako tako mlada, fina, lijepa devojka u kamionu – nabraja Jovana kakve komentare najčešće čuje.

Posao se razlikuje od gradilišta do gradilišta. Jovana je sama u kamionu najdalje putovala do Valjeva. U budućnosti se nada rutama dužim od 10 sati. Najveća želja joj je da, kada završi arhitekturu, proširi porodični biznis.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Ako imate iphone: Ios 16.2 donosi nekoliko noviteta, a ovo je jedan od najvećih

Trenutna treća beta iOS-a 16.2 konačno daje mogućnost potpuno...

Gdje je nestala praznična čarolija: “Sjedi kući i uživaj za svojim stolom”

Kako će bosanskohercegovački građani dočekati praznike i šta sebi...

Ne ponovilo se: Zagorjela zadnja strana tave je prošlost ako je očistite na ovaj način

Domaćice znaju koliko je teško očistiti i oprati tavu,...