Struka predstavila rezultate istraživanja: Ko će profitirati od zabrane rada nedjeljom?

Zabrana rada nedjeljom ne poboljšava prava radnika, stav je struke koja je i predstavila rezultate istraživanja. Zakonsko regulisanje zabrane rada nedjeljom u Federaciji poručili su, ne bi bilo dobro ni s jednog aspekta, uključujući ekonomski i pravni te aspekt zaštite radničkih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovaračka moć radnika bi se gotovo u potpunosti izgubila. Profitirali bi isključivo poslodavci, smatraju stručnjaci. Ako pola zemlje zatvorite, a druga polovica radi, a vi poslujete u oba entiteta, onda neće biti pada prometa. Ovo znači da će radnici u trgovini i dalje moći raditi nedjeljom, ali ne i u prodaji. Izuzeća se odnose na pekare, benzinske pumpe, dragstore, itd. Na ovaj način Zakon o unutrašnjoj trgovini pokušava urediti nešto što ustavno uređuje Zakon o radu FBiH, smatraju stručnjaci.

Čavalić ističe da će ovo biti samo teret radnicima koji će raditi prekovremene sate kako bi nadoknadili neradnu nedjelju. Primjeri su se mogli uzeti iz sredina gdje je nedjelja već neko vrijeme dan u sedmici kada mnoge trgovine ne rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručili su i kako manjina zemalja u Evropskoj uniji ima institut neradne nedjelje i da većina članica posljednjih godina radi na deregulaciji te prakse, a istraživanja pokazuju da sve veći broj radnika radi nedjeljom u Evropskoj uniji. Studijom su pokazali da će ovo rješenje voditi padu pregovaračke moći radnika i da će se teret rada prebaciti na druge radne dane.

Kako navode u studiji, ovo bi bilo štetno po male trgovine, ali bi bilo od koristi velikim trgovinskim lancima i krupnom kapitalu koji su i radili vlastita istraživanja gdje je utvrđeno da im prodaja ne opada.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE