Stručnjaci preporučuju: Za Bajram jesti više voća i povrća umjesto kolača i mesa

Stručnjaci su poručili da građani, posebno postači, trebaju za Ramazanski bajram jesti tri glavna i dva međuobroka, te pojačati unos voća i povrća umjesto kolača i mesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Profesorica na Medicinskom fakultetu na Univerzitetu Cumhuriyet u Turskoj  prof. dr. Gulay Kocoglu, u izjavi za AA, kazala je da građani moraju jesti manje, ali češće, kako bi ubrzali metabolizam, koji je usporen tokom ramazanskih dana.

Ona savjetuje da građani unose dosta tekućine u organizam, koji je izgubio puno vode i soli tokom ramazanskih dana, i bavljenje sportom.

“Ako pijete puno kafe ili čaja, ne smijete na to gledati kao da ste dovoljno hidrirali tijelo. Potrebno je piti 2,5 litre vode dnevno. Također, preporučila bih biljne čajeve i jogurt. Tokom ramazana ljudi su se suzdržavali od jela i pića, a za Bajram pokušavaju da pojedu sve što vide. Prvo, zbog usporenog metabolizma može doći do naglog debljanja, a drugo, preveliko je to opterećenje za probavni sistem”, rekla je ona.

Zbog tradicije, tokom Bajrama se jede puno kolača, a Kocoglu smatra da to treba svesti na minimum, ako se već ne može izbjeći. Kaže da je ispravnije jesti sladoled ili voćne kolače. Također, treba izbjegavati masnu i tešku hranu, koja može da preoptereti srce.

Profesor na Univerzitetu dr. Ziraat Ibrahim Hayoglu istakao da je da građani laganim vježbama trebaju naviknuti stomak i organizam na novi režim.

“Ako se više hranimo voćem i povrćem, tijelo će nam lakše apsorbirati hranu i manje će ga pogoditi promjene. Na taj način, vratit ćemo se normalnom režimu ishrane, a nećemo naškoditi svom zdravlju”, pojasnio je on.

Hayoglu je upozorio da će meso opteretiti probavni sistem i preporučio je da se jedu salate i kuhano povrće.

(AA)

 

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.