Stručnjaci o Milanovićevoj strelici prema BiH: Dolijeva ulje na vatru

Popularno

Povezano


Stručnjaci smatraju da predsjednikove izjave dolijevaju ulje na vatru.

- Marketing -

Milanović se u govoru pred Općom skupštinom UN-a fokusirao na stanje u Bosni i Hercegovini, odnosno neravnopravan položajHrvata.

Nakon govora začinio je stvari obrušivši se na predsjedajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića izjavom da ‘ne zna s kojim mandatom je došao i u čije ime govori’. Milanović je rekao i da je predsjednik hrvatskih građana i onih Hrvata koji žive u BiH.

Na pitanje novinara znači li to da se on smatra predsjednikom Hrvata u BiH, Milanović je odgovorio: ‘U onoj mjeri u kojoj Ustav kaže da se brinemo i vodimo računa o statutu Hrvata izvan Hrvatske, ali uz poštovanje zemalja, da.’

Senada Šelo Šabić, viša znanstvena suradnica Instituta za razvoj i međunarodne odnose, smatra da izjave predsjednika Milanovića ne pridonose dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i BiH, kao i međunarodnom ugledu Hrvatske.

‘Ovakve izjave sigurno ne pridonose stabilizaciji i rješavanju ključnih problema u Bosni i Hercegovini, otežavaju i međunarodni položaj Hrvatske, bacaju drugo svjetlo, što nije dobro za Hrvatsku, i dolijevaju ulje na vatru postojećih međususjedskih odnosa u samoj Bosni i Hercegovini u trenutku u kojem im je potrebno mira, realnosti i hrabrosti za suočavanje s ključnim temama, a ne bavljenje izjavama koje nemaju intenciju rješavati probleme’, kazala e za tportal.hr Šelo Šabić.

Politolog Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije (INEGS) također smatra da bi predsjednik trebao biti oprezniji u svojim nastupima. Međutim Milardović kaže da Milanovićeva izjava sigurno neće dobro odjeknuti u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali će odjeknuti pozitivno unutar hrvatske komponente u toj zemlji, odnosno odjeknut će analogno unutarnjem ustrojstvu Bosne i Hercegovine.

‘Milanović je prije svega predsjednik Republike Hrvatske’, kazao je Milardović, dodavši da neka razmišljanja na tragu konfliktnih linija nemaju veze s ustavnim okvirom, a mi se trebamo držati Ustava.

Komentirajući sukob sa Željkom Komšićem, kojem se osporava legitimitet da predstavlja Hrvate u Bosni i Hercegovini, odnosno odgovarajući na pitanje je li to način da se pronađe rješenje za probleme funkcioniranja te zemlje, kaže da bi način bio da se sva tri naroda dogovore o budućnosti države. Bez konsenzusa i velikog okruglog stola sva tri naroda neće biti ni rješenja, posebno jer se u BiH prelamaju interesi Turske, Rusije i Zapada.

‘Velika je igra u mikrokozmosu’, kazao je.

Na kraju je kazao da Milanovićeve izjave nisu mudre i ne bi trebao izlaziti na ovakav način,pišu Vijesti

‘Neka se drži Ustava RH. Polemike s Komšićem su druga priča, ali može se to i drugim riječima, ne treba dolijevati ulje na vatru. Treba racionalan pristup, bez obzira što postoje ustavne obaveze prema Hrvatima u BiH, jer to su dvije potpuno odvojene države’, zaključio je.

- Marketing -

Najnovije