Stravičan bilans izraelskih napada na Gazu: Ubijeno 2.145, a ranjeno 11.100 osoba

Nakon što su palestinski i izraelski pregovarači jučer dogovorili trajno primirje u Pojasu Gaze, palestinsko Ministarstvo zdravstva je saopćilo da je u izraelskim napadima od 7. jula do sinoćnjeg primirja ubijeno ukupno 2.145, a ranjeno 11.100 osoba, prenosi Anadolu Agency.

U saopćenju Ministarstva se navodi da je među ubijenima bilo 578 djece, 261 žena i 102 starije i iznemogle osobe.

Iz palestinskog Ministarstva za javne radove i prostorno uređenje javljaju da je u izraelskoj operaciji “Zaštitna linija” u Pojasu Gaze u potpunosti devastirano 2.276 objekata, većim dijelom je uništeno 13.395, a manje štete su nanesene na desetinama objekata, tako da u većim naseljima skoro da i nema građevina na kojima nema tragova izraelskih napada.

Uporedo s tim, u izraelskim napadima u potpunosti je uništeno 70, a djelomično 120 džamija. Najmanje 143 škole su bile mete napada, a njih 24 su sravnjene sa zemljom. Hiljade Palestinaca su napustile svoje domove, a utočište su tražili u lokalnim školama.

Blizu pola miliona Palestinaca je raseljeno, a njih oko 200.000 je smješteno u domaćim školama i školama Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Izraelski zračni napadi na Gazu počeli su 7., a kopnena ofanziva 17. jula. Pregovarački timovi su pregovarali u egipatskoj prijestolnici Kairu i jučer dogovorili trajno primirje koje je na snagu stupilo u 18 sati po srednjoevropskom vremenu.

Možda vam se svidi

Comments are closed.