Stotinu radnih mjesta u Kaknju- plata 2000 KM

U sali Općine Kakanj je održana javna rasprava ocjene Studije o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju tvornice za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla i njihovih proizvoda na lokaciji „Bilješevo”. Javnu raspravu koja je trajala skoro dva sata, te koja je izazvala veliko interesovanje kakanjske javnosti je organizovalo Ministarstvo okoliša I turizma ZDK.

U Kaknju se planira graditi fabrika koja neće ništa spaljivati, nego će vršiti toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda sa ciljem dobijanja prerađenih animalnih proteina, životinjske masti i tehničke masti.

Predstavnici firme “Agroproteinka” Zagreb koja je u Kaknju osnovala firmu “Bioorganika” želi investirati u ovaj značajan projekat, te su s toga predstavili svoju djelatnost naglašavajući da proizvodnju realiziraju u skladu sa evropskim standardima i praksama, Također, predstavljena je I studija o procjeni uticaja na okoliš koju je izradila kompanija “Dvokup Pro”. U proizvodnom procesu se koriste prihvatljiva goriva – lož ulje I biodizel.

IMG_9173

Mesne industrije imaju nerješive probleme po pitanju odlaganja otpada. Za ovu fabriku koja će se graditi u Kaknju, to nije otpad, to je sirovina koja će kao nusproizvod odmah biti obrađivan čim budu dovezen do tvornice u posebnim hladnjačama. Takvog mišljenja je I Mahir Hadžiabdić direktor konsultantske komapnije “Enova”

Nema spaljivanja animalnog otpada u Kaknju, nema novih opasnih dimnjaka, rad fabrike se zasniva na strogom poštivanju zakonskih propisa i normativa Evropske unije koji se odnose na zaštitu okoline. Osim toga, izgradnja ove fabrike će donijeti višemilionska ulaganja na području Kaknja, te značajan broj novih radnih mjesta. Gađani Kaknja strahuju da će ih izgradnjom ove fabrike zadesiti sudbina slična Visokom. Međutim, Izgradnju ovakve fabrike u Kaknju u potpunosti podržava i ministar privrede ZDK Muhamed Husić koji dolazi upravo iz Visokog.

IMG_9172“Izgradnja ove fabrike ima višestruki značaj. Taj značaj se najviše ogleda u ekološkom ali i u ekonomsklom. Prvenstveno je tu veterinarsko-sanitarni, odnosno ekološki-preventivni značaj kako se ne bi ugrozili životinjski i ljudski rod. Ekonomski značaj se ogleda u korištenju sirovina kao što su tehnička mast, mesno koštano brašno koje na tržištu ima svoju cijenu. Ekonomski značaj je i zapošljavanje radnika.” – kazao je Ante Grlić Radman , osnivač „Agroproteinka“ Zagreb koji ističe kako radnici u Zagrebu imaju platu oko 2000 KM. Upravo bi i stotinu zaposlenih u Kaknju mogli imati toliko.

U ovakvim okolnostima u kojima jeste Bosna i Hercegovina je vrlo teško priviući investitore. Investicija poput ove predstavlja veliki korak u industrijskom i ekonomskom smislu za razvoj Kaknja. Osnovi preuslov kojeg općina Kakanj striktno podcrtava za realizaciju projekta je strogo poštivanje standarda koje je naša država odredila za ovu vrstu djelatnosti. Građani Kaknja su imali strah kako će se u Kaknju gradi spalionica animalnog otpada, što općina Kakanj kategorički odbija.

Izgradnjom ove fabrike u Kaknju i društvo će biti zadovoljeno. Kakanj će se ekonomski ojačati, zaposlit će se oko stotinu ljudi, pomagat će se sportski klubovi, kulturne institucije i prosvjetne ustanove. Ovo nije mali projekat, ovo je velika kompanija koja dolazi u Kaknj zahvaljujući otvorenosti općine Kakanj koja svojim programima omogučava lakši pristup poslovanju i razvijanju poslovnog ambijenta novim investitorima i privrednicima.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.