Stotinjak nastavnika ubuduće na neodređeno

Zajedničkom inicijativom Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i Ministarstva obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) oko 100 prosvjetnih radnika u narednoj školskoj godini dobit će posao na neodređeno vrijeme, piše Faktor.

Podsjetimo, u ZDK prosvjetni radnici svake godine iznova konkurišu na raspisana radna mjesta jer se raspisuju samo konkursi za određeno radno vrijeme. Oni koji po nekoliko godina rade na istom radnom mjestu, a svake godine moraju konkurisati, na ovaj način će napokon riješiti svoj problem.

– Zajednički sa Sindikatom smo napravili analizu da se ove godine raspišu konkursi na neodređeno vrijeme za oko 100 radnika. Postojeće stanje nataliteta i sve manji broj djece u školama razlozi su što ne možemo uposliti više radnika na neodređeno vrijeme – kaže ministar obrazovanja u Vladi ZDK Mensur Sinanović.

On kaže da Ministarstvo potiče školske odbore i direktore da analiziraju i u skladu sa potrebama raspisuju konkurse na neodređeno vrijeme.

– Međutim, oni baš i nisu zainteresovani, zbog čega ne bih sada ulazio u analize – kazao je Sinanović.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja ZDK Selvedin Šatorović kaže da su zadovoljni.

– Ovo je dobar put da se oni koji rade više godina na određeno vrijeme zbrinu i da riješe svoju egzistenciju. Očekujemo da će škole promptno realizirati konkursnu proceduru i da neće biti kašnjenja u početku školske godine – kazao je Šatorović.

On je prokomentirao i činjenicu da će zapošljavanje na neodređeno vrijeme jednog dana dovesti do toga da će dio radnika ostati na ulici, jer neće imati gdje raditi.

– Mi smo ukazivali da imamo preveliki broj nastavnog kadra koji se školuje i u skladu s upisanim brojem učenika neophodno je zaustaviti trend obrazovanja novih kadrova. Bolje je završiti ovaj proces i da se zna ko će imati mjesto u razredu, a ko neće. Davati lažne nade da će nekad neko doći do posla puno je veći problem nego da se na vrijeme suoče s istinom – kaže Šatorović.

Analize su pokazale da skoro 50 posto trenutnog kadra imaju do 15 godina radnog staža i teško da će doći do prirodne smjene, odnosno da će u skorije vrijeme veći broj radnika otići u penziju. Zato već sada neki radnici koji znaju da će teško dobiti posao na neodređeno vrijeme trebaju razmišljati o prekvalifikaciji i promjeni zanimanja.

Ukupno će početkom nove školske godine u ZDK biti uposleno približno 1.000 radnika od čega 100 na neodređeno radno vrijeme.

(Izvor: ZenicaBlog)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar