Stotine ronioca u Malom Plivskom jezeru, pogledajte šta su sve iz njega izvadili!

U akcijama koje su trajale posljednjih mjesec dana, sudjelovalo je gotovo stotinu ronioca. Ukupno su na pet lokacija izronili 550 vreća krutog otpada odnosno nešto više od 1400 kilograma. Velike količine izronjenog otpada govore o stvarnoj situaciji kakvu su roniocu zatekli na dnu rijeka i jezera te nužnosti nastavka ovakvih akcija čišćenja

Velikom akcijom čišćenja Malog Plivskog jezera završena je još jedna sezona ekološkog projekta „Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine“. Četvrtu godinu zaredom ovaj projekat provodi akcije čišćenja voda, a nakon što su ove godine akcije izvedene na Boračkom, Ramskom i Jablaničkom jezeru te rijeci Željeznici, finalna manifestacija čišćenja održana je na Malom Plivskom jezeru gdje se okupilo gotovo 30 ronioca pod vodstvom ronilačkog kluba Bosna.

Nakon što su izronili velike količine otpada, na konferenciji za medije predstavljeni su rezultati projekta za 2018. godinu.

U akcijama koje su trajale posljednjih mjesec dana, sudjelovalo je gotovo stotinu ronioca. Ukupno su na pet lokacija izronili 550 vreća krutog otpada odnosno nešto više od 1400 kilograma. Velike količine izronjenog otpada govore o stvarnoj situaciji kakvu su roniocu zatekli na dnu rijeka i jezera te nužnosti nastavka ovakvih akcija čišćenja.

Inicijatori projekta, predstavnici kompanija Henkel i Bingo te ronilački klub Bosna pohvalili su napore svih onih koji su se uključili u ovaj projekt.

– Ovakvi projekti osvješćuju ljude koliko je bitna briga za okoliš. Ove brojke odnosno količine otpada koje se nalaze na dnu naših rijeka i jezera zaista šokiraju, a to je i cilj ovih eko akcija. Nadam se da ćemo na ovaj način potaknuti odgovorno ponašanje prema okolišu i vodama jer je to ključ zdravlja nas i budućih generacija – izjavio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik ronilačkog kluba Bosna.

Da sav otpad, koji su ronioci izronili iz jezera bude prikladno zbrinut, pobrinuo se Eko život.

– Želim iskoristiti priliku da ispred Eko života, kao operatera sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, izrazim posebno zadovoljstvo što smo ponovo okupili istu ekipu pri kreiranju jedne jako dobre ekološke priče. Cilj ove akcije nije samo očistiti naše rijeke i jezera po završetku aktivnosti, već osvijestiti stanovništvo o pogrešnim navikama i ukazati na štetnost otpada za okolinu te istaknuti ljepotu prirode koja nas okružuje. Drago nam je što svojim angažmanom doprinosimo podizanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša i čistoći naših rijeka – izjavila je Džana Halilović, projekt menadžer Eko života.

Možda vam se svidi

Leave A Reply