Stiže nova sadaka: Europska unija donira 650.000 vakcina zemljama Zapadnog Balkana

Popularno

PovezanoPredsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas telefonom sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom Covid-19.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija upoznao je predsjednicu Evropske komisije o aktivnostima koje Vijeće ministara, uz poštivanje ustavnih nadležnosti i u saradnji sa vladama entiteta i Brčko Distrikta, preduzima u borbi protiv širenja koronavirusa, te je informisao da je BiH, nakon dugog perioda čekanja, prije dva dana isporučen prvi kontingent vakcina iz programa COVAX.

- Marketing -

Tokom telefonskog razgovora, predsjednica Evropske komisije obavijestila je predsjedavajućeg Vijeća ministara da će u drugoj polovini aprila ove godine zemljama Zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 vakcina Pfizer, donacije Evropske unije, te da će te vakcine biti potpuno besplatne. Raspodjela kontingenta od 650.000 vakcina biće dogovorena sa svakom od zemalja Zapadnog Balkana posebno.

Zajednički je ocijenjeno da je ubrzanje proizvodnje i jednake i fer globalne distribucije vakcina, kao i veća solidarnost svih zemalja, ključna za stabilizaciju i oporavak, kao i za prevazilaženje problema izazvanih pandemijom virusa korona.

Tokom telefonskog razgovora koji je obavljen na poziv predsjednice Evropske komisije, sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama u BiH i Evropskoj uniji, a predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom izrazio zahvalnost predsjednici EK Von der Leyen na vijestima o donaciji vakcina, kao i na podršci i inicijativama u koje je BiH uključena, a koje se odnose samo na zemlje članice.

- Marketing -

Najnovije