Stigla je potvrda iz OHR-a: Odluka Schmidta ima veću pravnu snagu od bilo koje nedosljedne odredbe zakona– Nalog je direktno primjenjiv, nije potreban nikakav daljnji akt da bi se osiguralo njegovo pravno dejstvo i ima veću pravnu snagu od bilo koje nedosljedne odredbe bilo kog zakona, propisa ili akta, bilo postojećih bilo budućih – kazali su iz OHR-a

Entitet Republika Srpska će nastaviti knjižiti svoju imovinu, poručio je to državni parlamentarac Nenad Stevandić, dodajući kako je blizu sto posto imovine već odavno uknjiženo, te da je preostalo nekih tri posto. Slične poruke mogli smo čuti i jučer na skupu u Banja Luci. Posebno su zabrinjavajuće bili i pjesme u kojima se priejtilo smrću visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

- Marketing -

Inače, ovo javno priznanje moralo bi biti alarm za visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je, kako je poznato, stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Ovime je prvi put upotrijebio Bonske ovlasti, koje predviđaju da Ured visokog predstavnika (OHR) može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Na činjenicu da odluka Schmidta nije objavljena u Službenom glasniku RS-a te da li je moguće utvrditi šta se trenutno dešava u RS-u, jer svaka uknjižba bila bi krivično djelo i šta će OHR uraditi kažu:

“Nalog visokog predstavnika o obustavi primjene Zakona o nepokretnostima RS stupio je na snagu odmah nakon njegovog donošenja 12. aprila, a objavljen je i u “Službenom glasniku BiH” 15. aprila 2022. godine. Nalog je direktno primjenjiv, nije potreban nikakav daljnji akt da bi se osiguralo njegovo pravno dejstvo i ima veću pravnu snagu od bilo koje nedosljedne odredbe bilo kog zakona, propisa ili akta, bilo postojećih bilo budućih”, kazali su iz OHR-a za NAP.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano