Povezano

Stigla je poruka za Millorada Dodika iz SAD nakon uvedenih sankcija


Tako je putem Twittera napisala:
“Dodik bezobzirno potpiruje podjele i krizu u Bosni, prijeteći godinama mira i ozdravljenja.
Sankcionisanje Dodika, opunomoćenika ruskog predsjednika Putina, šalje važnu poruku da SAD neće tolerisati akcije koje ugrožavaju budućnost Bosne kao jedinstvene, multietničke države”, napisala je Wagner.
Zatim je dodala:
“Uporno sam vršila pritisak na ovakve sankcije protiv Dodika i nadam se da je uprava biti čvrsta u tome da ga smatra odgovornim za njegove brojne provokacije”.
Podsjetimo da ova poruka dolazi nakon što su Dodiku uvedene sankcije iz ove države, a između ostalog, razlog za to je jer je “službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje osobnog bogatstva kroz mito i druge oblike korupcije”
“Njegova etnonacionalistička retorika koja forsira podjele odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Daytonski mirovni sporazum, čime riskiraju širu regionalnu nestabilnost”, navodi se u izvještaju.
Sudeći prema izjava, čini se da bi sličan primjer sankcija mogla slijediti i Velika Britanija.
“Ujedinjeno Kraljevstvo treba slijediti veoma dobrodošao potez SAD o uvođenju sankcija bivšem predsjedniku RS Miloradu Dodiku”, poručila je zastupnica u britanskom parlamentu Alicia Kearns. prneosi “Radiosarajevo“.

- Marketing -

Najnovije

Popularno