Stevandića pogodio stav SDA: “Nas u RS-u ovi stavovi ne obavezuju, ali opominju i motivišu da sami odlučujemo o svojoj budućnost”‘Teroristički rječnik’ koji koristi SDA i kojim se prijeti ratom u BiH, regionu i lančano u cijeloj Evropi, kao da je prepisan iz arsenala bliskoistočnih formacija koje svoje narode uništavaju vjekovim ratovima.

To za Srpskainfo kaže predsjednik Ujedinjene Srpske i poslanik u Predstavničkom domu BiH, Nenad Stevandić, komentarišući saopštenje SDA u kome se kaže da nikada neće doći do mirnog razlaza u BiH, a da bi „jedina posljedica mogli biti ratovi u regiji, te lančanom reakcijom i u cijeloj Evropi“.

- Marketing -

– Odmah iza toga, navodi se šerijetsko uvođenje verbalnog delikta, u smislu da se neke riječi ne smiju više ni izgovarati, što predstavlja pravo političko ludilo. A, najveći paradoks je da za takve ekstremističke stavove traže podržku Evropske unije i zemalja Kvinte. Sve u svemu, SDA smatra da je BiH njihova privatna imovina, sa kojom mogu da rade šta hoće, bez obzira na bilo kakve zakone, ustavnu strukturu ili proces pristupanja EU.

– Nas u Republici Srpskoj ovi stavovi ne obavezuju, ali opominju i motivišu da sami odlučujemo o svojoj budućnosti i da štitimo dostignuta prava RS i svih naroda koji žele u njoj da žive – zaključuje Stevandić.

Podsjećamo, nakon što se pročulo da je slovenački predsjednik Borut Pahor, prilikom nedavne posjete Sarajevu, članove Predsjedništva pitao da li je moguć miran razlaz u BiH, SDA je reagovala oštro intoniranim saopštenjem za javnost.

– Političari u EU, koji, eventualno, žele zagovarati temu o „mirnom razlazu BiH“ i promjeni državnih granica na Zapadnom Balkanu, moraju biti svjesni da do toga nikada neće doći, a jedina posljedica mogli bi biti ratovi u regiji, te lančanom reakcijom i u cijeloj Evropi. Zbog toga im je najpametnije da o toj temi uopšte ne razgovaraju, niti da pomišljaju da riječi „razlaz“ i „promjena granica“ uopšte spominju kada govore o Bosni i Hercegovini – saopštila je SDA.

Od nadležnih institucija BiH traže da sve osobe za koje se potvrdi da su na bilo koji način učestvovale u kreiranju ove teme u EU institucijama, proglasi nepoželjnim osobama i zabrani im ulazak u BiH.

– Od institucija Evropske unije, država članica EU, a naročito od članica Kvinte očekujemo da se jasno i nedvosmisleno odrede i zaustave bilo kakve inicijative i razgovore na ovu temu – saopštila je SDA.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano