Štete nastale u Boosni i Hercegovini nakon poplava su 4 milijarde KM

Svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini proveli su Procjenu potreba za oporavkom i sanacijama nakon razarajućih poplava, koje su zahvatile velike dijelove zemlje od 14. do 19. maja.

Evropska unija, Ujedinjene nacije i Svjetska banka, u okviru Zajedničke deklaracije potpisane 2008.godine, podržale su ovaj proces pružanjem resursa i tehničke podrške. Glavni nalazi Sažetka pokazuju da ukupne ekonomske posljedice ove katastrofe iznose 3,98 milijardi KM, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Najviše su pogođeni privatni sektor, porodična, mala, srednja i velika preduzeća, poljoprivredni proizvođači, uključujući i neutvrđen broj ugroženih sektora građana.

Za FBiH, ukupne posljedice (štete i gubici) iznose 2,03 milijardi KM, za RS 1,89 milijardi KM, te za Brčko Distrikt 57,89 miliona KM.

Procjena je obavljena za šest sektora i tri tematske grupe, čime su obuhvaćena djelimično ili potpuno uništena sredstava koja će se morati popraviti, zamijeniti ili obnoviti. Takođe su procijenjeni povezani gubici, koji uključuju gubitke u proizvodnji, prihodima, kućanstvima i zapošljavanju, kao i smanjen pristup uslugama i robama, povećanje troškova za društvo i vlasti, te izmijenjeni rizik, navedeno je u saopćenju.

(Fena)

Možda vam se svidi

Comments are closed.