Staša Košarac: “Ne postoji ‘Republika BiH’, niti bilo kakav ‘Dan Republike BiH'”

Popularno

Povezano


On je dodao da Abazović na bilo koji način ne opravdava sasvim ljudski i državnički potez predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji je u telefonskom razgovoru predsjedniku Srpske Željki Cvijanović čestitao Dan Republike.

- Marketing -

“To je jedan potpuno normalan potez premijera Krivokapića, kojem je sasvim jasno da su Srbi konstitutivan i državotvoran narod u BiH i da je Republika Srpska Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH potvrđena pravna i politička činjenica i da ima pravo da obilježava i slavi Dan Republike”, rekao je Košarac u izjavi za “Srnu”.

Košarac, koji je i visoki funkcioner SNSD-a, upozorio je na činjenicu da ne postoji nikakva “Republika BiH”, niti bilo kakav “Dan Republike BiH”, što je potpredsjednik Vlade Crne Gore nekoliko puta ponovio putem društvenih mreža i izjava za regionalne medije.

“Abazović je sarajevski student i siguran sam da, kao doktor političkih nauka, vrlo dobro poznaje situaciju u BiH. Zato mislim da nije riječ o grešci, već o nejasnoj potrebi potpredsjednika Vlade Crne Gore da se dodvori političarima iz Sarajeva, od kojih većina ne razumije šta znače dobrosusjedski odnosi u regionu”, poručio je Košarac.

On je potvrdio da Republika Srpska želi da nastavi da njeguje dobre političke i ekonomske odnose sa Crnom Gorom, posebno zbog činjenice da “u toj susjednoj državi živi mnogo Srba koji su na različite načine, pa i rodbinski, neraskidivo vezani sa Srbima u Republici Srpskoj.”

“Konačno, Republika Srpska ima i ustavno pravo da sa susjednim državama uspostavlja posebne paralelne odnose, čega je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović takođe veoma svjestan. Zato bi bilo dobro da u svojim izjavama ne upotrebljava terminologiju i nazive koji Srbe u Republici Srpskoj i BiH asociraju na ružnu prošlost i vrijeđaju naša osjećanja”, zaključio je Košarac.

- Marketing -

Najnovije